Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerská praxe I. (OSE / ORK14)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / ORK14 - Manažerská praxe I., Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Individuální praxe (2 týdny) probíhá ve státním nebo nestátním zdravotnickém zařízení poskytujícím akutní, chronickou nebo komunitní péči - lůžková a ambulantní zařízení nebo instituce poskytující domácí péči (např. nemocnice, LDN, agentury domácí péče, instituce poskytující ambulantní služby apod.).Cílem praxe je získat základní vědomosti o jednotlivých ambulantních, lůžkových i dalších zařízeních poskytujících zdravotní péči. Seznámit se s vlastnictvím instituce, spoluprací se zdravotnickými pojišťovnami a s orgány samosprávy. Poznat strukturu instituce, odborné a ekonomické vazby, modely a metody řízení, seznámit se s příjmem klientů, pacientů, objednáváním případně odmítáním pacientů, propouštěním, překlady, zajištěním pohotovostních služeb apod. Posluchači by se měli zaměřit na intenzivní a vysoce specializovanou péči, jejich dostupnost a návaznost, na informační síť ve zdravotnickém zařízení, na vývoj provozních a odborných ukazatelů. Dále na metody řízení, používané na různých pracovištích, na účelnost a kvalitu zdravotních záznamů a na etické problémy poskytované péče.

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování:- schopen vyhodnotit modely a metody řízení zdravotnické instituce,- schopen posoudit odborné a ekonomické vazby instituce, vývoj provozních a odborných ukazatelů,- schopen vyhodnotit proces :-objednávání, příjmu, propuštění a překladu pacientů, -návaznosti a dostupnosti specializované péče,-dokumentace poskytované péče.- schopen kritického zhodnocení etiky poskytované péče a firemní kultury zdravotnického zařízení.

Literatura

Koontz, H., Weihhrich, H. Management. Praha: Victoria Publishing, 1993. ISBN 80-85605-45-7.Donnely, J. H., Gibson, J. L., Ivancevich, J. M. Management. Grada publishing, 1997. Handlíř, J. Management. Praha: Computer Press, 1998. ISBN 80-7226- -095-2.Gladkij, I. a kol. Management ve zdravotnictví. Brno - Computer Press, 2003. Bělohlávek, F. Organizační chování. Rubico, Olomouc, 1996. ISBN 80-85839-09-1.Bedrnová, E., Nový, I. a kol. Psychologie a sociologie řízení. Praha: Management Press , 2004. ISBN 80-7261-064-3.Tureckiová, M. Řízení a rozvoj lidí ve firmách. Praha: Grada Publishing, 2004. www stránky institucí poskytujících zdravotní péči. www stránky ministerstva zdravotnictví. Ivanová, K. Základy etiky a organizační kultury v managementu zdravotnictví. Brno - NCONZO, 2006. ISBN 80-7013-442-9.Obst, O., Hrabovský, M., Ivanová, K., a Kubátová, J. Základy obecného managementu. Olomouc: Univ. Palackého, 2006. ISBN 80-244-1365-5-.

Požadavky

Vypracování zprávy z praxe splňující rozsah a obsahové zaměření:1. Stručnou charakteristiku zdravotnického zařízení (zaměření, velikost, počet zaměstnanců, struktura zaměstnanců, vize, cíle) včetně organizační struktury (tzv. "pavouk").2. Vývoj provozních a odborných ukazatelů včetně statistických srovnání za posledních 3-5 let (výsledek hospodaření, sledování spokojenosti pacientů)3. Poskytování zdravotní péče (dokumentace, ochrana osobních údajů, informovaný souhlas, práva pacientů)4. Uplatňované modely a metody řízení (firemní kultura, sledování a vyhodnocování spokojenosti zaměstnanců, rozbor na základě teoretických poznatků - konfrontace se skutečností a vlastním názorem)5. Návrh strategického rozvoje instituce na základě zpracování analýzy externích a interních vlivů s definováním SWOT.6. Vlastní postřehy: pozitivní a negativní prvky v činnosti zdravotnického zařízení, vlastní návrhy co a jak změnit. Rozsah: 8-10 stran textu mimo příloh.

Garant

Ing. Irena JedličkováMgr. Zdeňka Mikšová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Irena Jedličková