Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bazální stimulace (OSE / PAK41)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / PAK41 - Bazální stimulace, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studijní disciplína učí studenty porozumět konceptu Bazální stimulace, jeho historickému vývoji, východiskům, členění konceptu a uplatnění jednotlivých forem bazální stimulace v praxi a jejich začlenění do ošetřovatelského procesu. Pochopení toho, že cílená a systematická stimulace pacienta (dle biografické anamnézy) s poruchou vědomí a vnímání vede k podpoře jeho tělesné a psychické integrity. Nácvik jednotlivých technik bazální stimulace, jejich možností přizpůsobení stavu a potřebám klienta. Pochopení, že se jedná o proces vzájemné intenzivní interakce s pacientem (i v bezvědomí), který je rovnocenným partnerem a on rozhoduje o přijetí nebo odmítnutí prováděné stimulace.

Získané způsobilosti

Student bude znát koncept Bazální stimulace a jeho přínos ošetřovatelské praxi. Student bude umět pracovat s biografickou anamnézou a účelně integrovat prvky bazální stimulace do plánu péče dle stavu pacienta. Student bude umět provádět základní techniky bazální stimulace, bude umět identifikovat reakce pacienta na prováděnou stimulaci a bude na ně umět adekvátně reagovat.

Literatura

NYDAHL, P., BARTOSZEK,, G. Basale Stimulation - Neue Wege in der Pflege Schwerstkranker. ISBN 978-3-437-26502-0.BIENSTEIN, CH., FRÖHLICH, A. Basale Stimulation in der Pflege. 2003. BUCHHOLZ, T., SCHÜRENBERG, A. Basale Stimulation in der Pflege alter Menschen. ISBN 978-3-456-84564-7.Bienstein, C., & Fröhlich, A. (2008). Basale stimulation in der Pflege: die Grundlagen. Seelze-Velber: Kallmeyer. Niehoff, D., & Greving, H. (2011). Basale Stimulation und Kommunikation: Methoden in Heilpädagogik und Heilerziehungspflege. Köln: Bildungsverlag EINS. Friedlová. Bazální stimulace v základní ošetřovatelské péči. Praha: Grada publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1314-4.Časopis Sestra, Komfort, Florence (články s danou problematikou). Hansen, J. T., Netter, F. H., Machado, C. A. G., Craig, J. A., & Perkins, J. A. (2010). Netter s clinical anatomy. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier.

Požadavky

Absolvování praktických cvičení a seminářů, získání dovednosti provádět techniky bazální stimulace.Zápočet.

Garant

PhDr. Lenka Machálková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Lenka Machálková, Ph.D.