Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management ošetřovatelství a por. asist. (OSE / PKA76)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / PKA76 - Management ošetřovatelství a por. asist., Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do managementu. Vysvětlení slova management. Význam a struktura managementu, funkce manažerů a cyklus funkcí managementu v organizaci managerské dovednosti. Úloha vědy v managementu. Plánování - v obecné rovině, aplikované v ošetřovatelské praxi, podstata a smysl plánování, postup plánování, plánovací proces. Techniky prognózování - statistické techniky, Delfská technika. Strategické analýzy - SWOT analýza, analýza silových polí, analýza příčin a důsledků. Strategické plánování - definování vize organizace, strategie, plánů... Management informačních zdrojů - možnosti získávání dat a jejich zpracování v informace, vědecká metoda - způsob práce a její využití v managerské práci. Cíle - druhy cílů, podstata stanovování cílů, proces tvorby a organizační hierarchie prioritních cílů v organizaci, proces řízení a hodnocení podle cílů. Oganizování - formální a neformální organizační struktury, problémy s organizačními úrovněmi, organigramy ošetřovatelského sektoru ve zdravotnických zařízeních. Organizování - vytváření tvůrčích kolektivů, rozdělování kompetencí a pravomocí, decentralizace, delegování pravomocí. Komunikace v prostředí managementu - zásady efektivní komunikace, organizování porad, techniky poznávání mezilidských vztahů. Management lidských zdrojů - vysvětlení pojmů efektivnost, efektivita, produktivita v oblasti personalistiky, úkoly personálního managementu, problematika náborů a výběru nových zaměstnanců, metoda hledání vnitřních a vnějších zdrojů, pracovní hodnocení, management odměňování, zaměstnanecké vztahy a problematika pracovních odborů a jiných organizací, moc řídícího pracovníka, požadovaná jednání a výsledky, věrnost organizaci, proces vzdělávání v organizaci a možnosti profesionálního růstu. Vedení - lidské faktory v řízení, role manažera a jeho postavení v pracovní skupině, techniky práce s kolektivem, vliv sociálních vztahů ve skupině na výkonnost a produktivitu práce.

Získané způsobilosti

Student bude umět: vysvětlit rostoucí význam managementu v oblasti ošetřovatelství; aplikovat základní principy a metody managementu v každodenní ošetřovatelské praxi sestry/porodní asistentky 1. úrovně; realizovat všechny funkce managementu; rozpoznat politiku pracoviště a zvolit vhodnou strategii práce s kolektivem; vhodně používat a aplikovat pozitivní managerské techniky a taktiky práce; realizovat management kvality v oblasti porodní asistence.

Literatura

Škrla, P., Škrlová, M. Kreativní ošetřovatelský management. Praha: Advent-Orion, 2003. ISBN 80-7172-841-1.Veber, J. et al. Management: základy, prosperita, globalizace. Praha: Management Press, 2000. ISBN 80-7261-029-5.Plamínek, J. Sebeřízení - Praktický atlas managementu cílů, času a stesu. Grada Publishing Praha, 2004. Grohar-Murray, M. E., Dicroce, H. R. Zásady vedení a řízení v oblasti ošetřovatelské péče. Praha: Grada, 2003. Aktuální právní dokumenty vztahující se ke kompetencím nelékařských zdravotnických pracovníků. www.sakcr.cz. Zlámal,J., Vomáčka, J., Jedličková, I., Mikšová, Z., Šamaj, M., Bačík, P., Bellová, J. Základy managementu pro posluchače zdravotnických oborů. Prostějov: Computer Média s.r.o., 2014.

Požadavky

Zápočet - Aktivní účast ve výuce seminářů a praktických cvičení (splnění 80% úkolů řešených ve výuce nebo seminární práce odpovídající tématům nesplněného úkolu).Zkouška - Seminární práce na téma Složky manažerské činnosti a jejich aplikace ve zdravotnické instituci a její obhajoba.

Garant

Mgr. Jiří Vévoda, Ph.D.