Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z gerontologie (OSE / VCB12)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / VCB12 - Vybrané kapitoly z gerontologie, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koncepce oboru gerontologie.Institucionální a ambulantní geriatrická péče.Fyziologie a teorie stárnutí.Funkční změny ve vyšším věku.Psychosociální změny ve stáří.Anamnesa, fyzikální a objektivní vyšetření v geriatrii.Charakteristika chorob vyššího věku,mikrosymptomatologie, polymorbidita.Nejčastější syndromy a nemoci ve stáří.Farmakologie v geriatrii.Vybrané kapitoly ze speciální gerontologie.Demence. Nejčastější neurologická a duševní onemocnění vyššího věku.Rehabilitační proces v geriatrii.Kapitoly z geriatrické kardiologie a pneumonologie.Nejčastější choroby trávicího ústrojí a urologická onemocnění ve vyšším věku.Geriatrické ošetřovatelství, domácí a následná péče. Praktická ukázka činnosti na geriatrickém oddělení

Získané způsobilosti

Student bude připraven odborně pracovat s geriatrickým pacientem a zohledňovat individuální i věková specifika v péči.

Literatura

Birren, J. Encyklopedia of gerontology. San Diego, Academic Press, USA, 1996. ISBN 0-12-226860-1.Kalvach, Z., Zadák, Z., Jirák, R. a kol. Geriatrie a gerontologie. Praha Grada, 2004. ISBN 80-247-0548-6.Topinková, E., Neuwirth, J. Geriatrie pro praktického lékaře. Praha: Grada, 1995. ISBN 80-7169-099-6.Topinková, E. Geriatrie pro praxi. Praha Galén, 2005. ISBN 80-7262-365-6.Weber, P., et all. Minimum z klinické gerontologie pro lékaře a sestru v ambulanci. IDV PZ Brno, 2000. ISBN 80-7013-314-7.

Požadavky

Účast na přednáškách

Garant

MUDr. Milena Bretšnajdrová, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Zdeněk Záboj