Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnotící techniky v ošetřovatelství (OSE / VSA10)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / VSA10 - Hodnotící techniky v ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení hlavních témat předmětu:- charakteristika měření a jeho významu v ošetřovatelství- typy měření: kvantitativní a kvalitativní měření- škály a jejich druhy- vlastnosti dobrého měření: validita, reliabilita, senzitivita a specifita- výběr vhodných posuzovacích a hodnotících nástrojů- nejčastěji užívané posuzovací a hodnotící nástroje v ošetřovatelské péči

Získané způsobilosti

Po absolvování bude student schopen aktivně implementovat získané vědomosti v ošetřovatelském posouzení a hodnocení pacienta.

Literatura

Staňková, M. Hodnotící a měřící techniky v ošetřovatelské praxi. Brno: IDVPZ, 2007. STRICKLAND, L. O, DILORIO, C. Measurement of Nursing. NewYork: Springer Publishing Company, 2003. ACKLEY, Betty J. - LADWIG, Gail B. Nursing diagnosis handbook: an evidence-based guide to planning care. St. Louis, Mo.: Mosby-Elsevier, 2011. Elkin, M., Perry, A., Potter, P. Nursing Interventions and Clinical Skills. Mosby, St. Louis, 2004. ISBN 0-323-02201-4.Žiaková, K. a kol. Ošetrovateĺstvo - teória a vedecký výskum. Martin: Vydavateĺstvo Osvata, 2003. ISBN 80-8063-131-X.Kozierová, B., Erbová, G., Olivieriová, R. Ošetrovateĺstvo 1 a 2. Martin: Osveta, 1995. ISBN 80-217-0528-0.GURKOVÁ, E., ŽIAKOVÁ, K., ČÁP, J. Vybrané ošetrovatel ské diagnózy v klinickej praxi. Martin: Osveta, 2009.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a cvičeních.Posouzení vybraného pacienta nebo skupiny pacientů užitím vybraného nástroje a obhájení platnosti výsledků měření.

Garant

PhDr. Lenka Machálková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marinella Danosová, DiS.PhDr. Lenka Machálková, Ph.D.Mgr. Lenka Mazalová, Ph.D.Mgr. Marinella Danosová, DiS.PhDr. Lenka Machálková, Ph.D.Mgr. Lenka Mazalová, Ph.D.Mgr. Dominika Růžková