Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konceptuální modely v ošetřovatelství (OSE / VSA26)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / VSA26 - Konceptuální modely v ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Disciplína Filosofie a konceptuální modely ošetřovatelství učí studenty chápat ošetřovatelství jako samostatný vědní obor s vlastní historií, terminologií, filosofickými rámci a koncepcemi. Předmět ošetřovatelství a jeho specifika ve srovnání s ostatními vědními disciplínami. Důležitost ošetřovatelských teorií/konceptuálních modelů a jejich přínos pro ošetřovatelskou praxi.Studenti se seznamují s nejdůležitějšími teoriemi a konceptuálními modely ošetřovatelství (Nightingalové, Hendernsonové, Oremové, Leiningerové, Roperové, Royové) a jejím využitím v ošetřovatelském procesu.

Získané způsobilosti

Student bude znát předmět ošetřovatelství a jeho specifika ve srovnání s ostatními vědními disciplínami. Student bude znát důležitost ošetřovatelských teorií a jejich přínos pro ošetřovatelskou praxi. Student bude umět využívat základní teorie a modely při realizaci ošetřovatelského procesu u konkrétního pacienta.

Literatura

Fawcett, J. Analysis and Evaluation of Contemporary Nursing Knowledge, Nursing Models and Theories. Philadelphia: F. A. Davis Company, 2000. Pavlíková, S. Modely ošetřovatelství v kostce. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1211-3.Polit, D.F., Beck, C.T. Nursing research: Principles and Methods. 2003. Žiaková, K. a kol. Ošetrovateĺstvo - teória a vedecký výskum. Martin: Vydavateĺstvo Osvata, 2003. ISBN 80-8063-131-X.Žiaková, K., Jarošová, D., Čáp, J. Ošetřovatelství, konceptuální modely a teorie. Ostrava: SZF, 2005. ISBN 80-7368-068-8.

Požadavky

Vypracování a obhájení seminární práce zaměřené na využití konceptuálních modelů a teorií při realizaci ošetřovatelského procesu ve vybrané oblasti ošetřovatelské péče.

Garant

PhDr. Lenka Machálková, Ph.D.Mgr. Lenka Mazalová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Lenka Machálková, Ph.D.Mgr. Zdeňka Mikšová, Ph.D.Mgr. Marinella Danosová, DiS.PhDr. Lenka Machálková, Ph.D.Mgr. Zdeňka Mikšová, Ph.D.