Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hematologie (OSE / VSB41)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / VSB41 - Hematologie, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení hlavních témat předmětu:- Laboratorní diagnostika v hematologii- Neonkologická hematologie - anémie, poruchy leukocytárního systému, poruchy primární hemostázy, vrozené krvácivé stavy, získané krvácivé stavy, antitrombotická léčba.- Onkologická hematologie.- Správná výrobní praxe, imunohematologické vyšetřovací metody, typy krevních derivátů a transfuzních přípravků,- Účelná hemoterapie, potransfuzní reakce.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o základech problematiky v klinické hematologii, koagulaci a hemoterapii, s kterou se bude setkávat na všech typech pracovištích.

Literatura

Hadley, A., Soothill, P. Alloimmune disorders of pregnancy. 2002. Issit, P., D., Anstee, D., J. Applied blood group serology. European Committee (Partial Agreement) on Blood Transfusion: Guide to the preparation, use and quality assurance of blood components. 2008. Hillyer, Ch., D., Hillyer, K., L., Strob, F., J., et al. Handbook of Transfusion Medicine. 2001. Sakalová, A., Lipšic, T. Hematológia a transfuziológia. Bratislava: Osveta, 1995. Kubisz, P. Hematológia a transfuziológia. Grada Slovakia Bratislava, 2006. Klener, P. Hematologie. Praha: Galén, 2003. Indrák, K. a kol. Hematologie. Praha: Triton, 2006. ISBN 80-7254-868-9.Penka, M. a kol. Hematologie a transfúzní lékařství. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-347-3459-0.Lexová, S. Hematologie pro zdravotní laboranty I. a II. díl. IDVPZ Brno, 2000. Penka Miroslav. Hemotologie I. Grada, 2001. Daniels, G. Human Blood Groups. 2002. Bartůňková, J., Šedivá, A. Imunologie, Minimum pro praxi. Praha:Triton, 1997. Pecka, M. Laboratorní hematologie v přehledu Buňka a krvetvorba. Český Těšín: FINIDr, 2002. Pecka, M. Laboratorní hematologie v přehledu Fyziologie a patofyziologie hemostázy. Český Těšín: FINIDR, 2004. Pecka, M. Laboratorní hematologie v přehledu Fyziologie a patofyziologie krevní buňky. Český Těšín: FINIDr, 2006. Murény, M., F. Practical Transfusion Medicíně. 2001. Pecka, M., Malý, J., Dejmková, J. Přehled laboratorní hematologie III. Hemostáza a imunohematologie. Galén, Praha, 1998. Řeháček, V., Masopust, J. Transfuzní lékařství. Praha : Grada, 2013. Věstník SÚKL, Příprava, použití a jištění jakosti krevních složek. Praha: SÚKL, 1998. Vyhláška 143/2008 Sb. O stanovení bližších požadavků pro zajištění jakosti a bezpečnosti lidské krve a jejich složek (vyhláška o lidské krvi). VYR-37 - Správná výrobní praxe ve výrobě a distribuci transfuzních přípravků (platnost od 6. 10. 2008).

Požadavky

Účast na výuce, seminární práce na zadané téma.

Garant

MUDr. Dana Galuszková, Ph.D., MBA

Vyučující

MUDr. Dana Galuszková, Ph.D., MBA