Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnotící techniky v ošetřovatelství (OSE / VSK10)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / VSK10 - Hodnotící techniky v ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení hlavních témat předmětu:- charakteristika měření a jeho významu v ošetřovatelství- typy měření: kvantitativní a kvalitativní měření- škály a jejich druhy- vlastnosti dobrého měření: validita, reliabilita, senzitivita a specifita- výběr vhodných posuzovacích a hodnotících nástrojů- nejčastěji užívané posuzovací a hodnotící nástroje v ošetřovatelské péči

Získané způsobilosti

Po absolvování bude student schopen aktivně implementovat získané vědomosti v ošetřovatelském posouzení a hodnocení pacienta.

Literatura

Staňková, M. Hodnotící a měřící techniky v ošetřovatelské praxi. Brno: IDVPZ, 2007. STRICKLAND, L. O, DILORIO, C. Measurement of Nursing. NewYork: Springer Publishing Company, 2003. ACKLEY, Betty J. - LADWIG, Gail B. Nursing diagnosis handbook: an evidence-based guide to planning care. St. Louis, Mo.: Mosby-Elsevier, 2011. Elkin, M., Perry, A., Potter, P. Nursing Interventions and Clinical Skills. Mosby, St. Louis, 2004. ISBN 0-323-02201-4.Žiaková, K. a kol. Ošetrovateĺstvo - teória a vedecký výskum. Martin: Vydavateĺstvo Osvata, 2003. ISBN 80-8063-131-X.Kozierová, B., Erbová, G., Olivieriová, R. Ošetrovateĺstvo 1 a 2. Martin: Osveta, 1995. ISBN 80-217-0528-0.GURKOVÁ, E., ŽIAKOVÁ, K., ČÁP, J. Vybrané ošetrovatel ské diagnózy v klinickej praxi. Martin: Osveta, 2009.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a cvičeních.Posouzení vybraného pacienta nebo skupiny pacientů užitím vybraného nástroje a obhájení platnosti výsledků měření.

Garant

PhDr. Lenka Machálková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marinella Danosová, DiS.PhDr. Lenka Machálková, Ph.D.Mgr. Lenka Mazalová, Ph.D.Mgr. Marinella Danosová, DiS.Mgr. Lenka Mazalová, Ph.D.Mgr. Dominika Růžková