Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět EBP v ošetřovatelství (OSE / VSK11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / VSK11 - EBP v ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je-charakteristika základních pojmů, význam EBP pro ošetřovatelství, role a kompetence všeobecné sestry, bariéry využítí EBP v ošetřovatelské teorii a praxi-proces EBP: kritický postoj k praxi, formulace klinické otázky (formát PICO), systematické vyhledání dostupných důkazů, kritické posouzení nalezených důkazů, aplikace důkazů (výsledků) do klinické praxe, klinická rozvaha, zhodnocení výsledku implementace důkazů (výkonu)-nácvik praktické aplikace popsaných kroků při řešení modelových klinických situací studenty.

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování studijní disciplíny schopen poskytovat kvalitní ošetřovatelskou péči založenou na doložitelných důkazech. Student bude schopen kvalitně naplňovat vědeckovýzkumnou roli všeobecné sestry.

Literatura

Jarošová, D. EBP v Ošetřovatelství. Mefanet Výukový portál LF UP v Olomouci. Olomouc, 2009. SCHMIDT, N.A., BROWN, J. M. Evidence-Based Practice for Nurses. Apprais and Application of Research. Melnyk, B.M., Fineout-Overholt, E. Evidence-Based Practice in Nursing and Healthcare. Philadelphia: Lippincott Williams, 2005. Greenhalght, T. Jak pracovat s vědeckou publikací. Základy medicíny založené na důkazu. Praha:Grada, 2003. ACKLEY, Betty J. - LADWIG, Gail B. Nursing diagnosis handbook: an evidence-based guide to planning care. St. Louis, Mo.: Mosby-Elsevier, 2011. Polit, D.F., Beck, C.T. Nursing research: Principles and Methods. 2003. Žiaková, K. a kol. Ošetrovateľstvo - teória a vedecký výzkum. Martin: Osveta, 2003. ISBN 80-8063-131-X.Jarošová, D. Ošetřovatelství založené na důkazech jako součást výuky. IN BUŽGOVÁ, R., SIKOROVÁ, L. Ošetřovatelská Diagnostika a praxe založená na důkazech. Nursing diagnostics and evidence based nursing (s. 26-30). Ostrava:Ostravská univerzita, 2008. JAROŠOVÁ, D. Praxe založená na důkazech v ošetřovatelství. Joanna Briggs Institute (JBI). Rozvojové projekty FZV UP v Olomouci řešené v roce 2008. KOUTOUKIDIS, G., STAINTON, K., HUGHSON, J. Tabbner s nursing care : theory and practice.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a cvičeních, vypracování seminární práce: Využití EBP při řešení modelových klinických situací v ošetřovatelské péči.

Garant

Mgr. Lenka Mazalová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Václav Kajaba, Ph.D.Mgr. Lenka Mazalová, Ph.D.prof. MUDr. David Školoudík, Ph.D.