Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nové trendy v ošetřovatelské péči (OSE / VSK27)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / VSK27 - Nové trendy v ošetřovatelské péči, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Získání anamnézy pacientaMožnosti komunikace s pacientem - verbální, neverbální úroveň, význam doteku v ošetřovatelské péčiMobilizace pacientaVertikalizace pacientaPolohování pacientaAktivizující sebepéče u pacienta - oblast hygienické péče, stravování, vyprazdňování, smyslové vnímáníSpolupráce s rodinou pacientaAktuální poznatky z oblasti ošetřovatelské péče

Získané způsobilosti

Student bude znát koncepty a jejich přínos ošetřovatelské praxi. Student bude umět pracovat s biografickou anamnézou a účelně integrovat prvky do plánu péče dle stavu pacienta. Student bude umět identifikovat reakce pacienta a bude umět adekvátně reagovat.

Literatura

BIENSTEIN, CH., FRÖHLICH, A. Basale Stimulation in der Pflege. 2003. Niehoff, D., & Greving, H. (2011). Basale Stimulation und Kommunikation: Methoden in Heilpädagogik und Heilerziehungspflege. Köln: Bildungsverlag EINS. Friedlová, K. Bazální stimulace v pediatrii. In SEDLÁŘOVÁ, P. A KOL., Základní ošetřovatelská péče v pediatrii. Friedlová. Bazální stimulace v základní ošetřovatelské péči. Praha: Grada publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1314-4.časopis Sestra, Pediatrie pro praxi, Komfort - články s danou problematikou. Nejedlá, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1150-8.KLEVETOVÁ,D., DLABALOVÁ,I. Motivační prvky př práci se seniory. Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2169-9.Hansen, J. T., Netter, F. H., Machado, C. A. G., Craig, J. A., & Perkins, J. A. (2010). Netter s clinical anatomy. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier. Trachtová, E. a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. IDVPZ Brno, 1999. ISBN 80-7013-324-8.Kolář, P. a kol. Rehabilitace v klinické praxi. Praha: Galén, 2009.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, individuální zapojení do cvičení, vypracování dílčích úkolů v rámci výuky.

Garant

PhDr. Lenka Machálková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marinella Danosová, DiS.PhDr. Lenka Machálková, Ph.D.Mgr. Zdeňka Mikšová, Ph.D.