Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v psychiatrii (OSE / VSK33)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / VSK33 - Ošetřovatelská péče v psychiatrii, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení hlavních témat předmětu:- charakteristika psychiatrické ošetřovatelské péče (organizace péče, právní a etická problematika péče)- specifika jednotlivých kroků ošetřovatelského procesu v psychiatrické péči- specifika ošetřovatelského procesu v psychiatrické péči o pacienty s organickými poruchami- specifika ošetřovatelského procesu v péči o pacienty se závislostí- specifika ošetřovatelského procesu v péči o pacienty se schizofrenními poruchami- specifika ošetřovatelského procesu v péči o pacienty s afektivními poruchami- specifika ošetřovatelského procesu v péči o pacienty s neurotickými poruchami- specifika ošetřovatelského procesu v péči o pacienty s poruchami příjmu potravy- specifika ošetřovatelského procesu v péči o pacienty s poruchami osobnosti- specifika ošetřovatelského procesu v péči o pacienty s psychickými poruchami v dětském a dorostovém věku

Získané způsobilosti

Student je schopen-popsat charakteristiky psychiatrické ošetřovatelské péče-osvojit si základy posouzení potřeb u pacientů s psychiatrickým onemocněním diagnostikovat potřeby u pacientů s psychiatrickým onemocněním ve vztahu k jejich zdravotnímu stavu-plánovat, realizovat a hodnotit efekt ošetřovatelské péče u pacientů s psychiatrickým onemocněním-dokumentovat jednotlivé fáze ošetřovatelského procesu v psychiatrické péči

Literatura

Kučerová, H. Demence v kazuistikách. Praha: Grada, 2006. Herdman, T.H., et al. NANDA Internalionl Nursing Diagnoses: Definitions & Classification 2012-2014. Oxford: Wiley-Blackwell, 2012. ISBN 978-0-4706-5482-8.Seifertová, D., Praško, J., Höschl, C. Postupy v léčbě psychických poruch. Academia Medica Pragensis, Praha, 2008. Marková, E., Venglářová, M., Babiaková, M. Psychiatrická ošetřovatelská péče. Raboch, J., Zvolský, P. a kol. Psychiatrie. Praha, Galén, 2001. Malá, E., Pavlovský, P. Psychiatrie [učebnice pro zdravotní sestry a další pomáhající profese]. Praha: Portál, 2010. Bouček, J., Pidrmann, V. Psychofarmaka v medicíně. Praha, Grada Publishing, 2005. Kučerová, H. Schizofrenie v kazuistikách. Praha: Grada, 2010.

Požadavky

Aktivní účast ve cvičení, zpracování a obhájení seminární práce: dokumentování posouzení a diagnostiky stavu potřeb, plánování, realizace a hodnocení ošetřovatelské péče u pacienta s psychiatrickým onemocněním.

Garant

prof. MUDr. Ján Praško Pavlov, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Ján Praško Pavlov, CSc.Mgr. Lenka Mazalová, Ph.D.