Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gynekologie a porodnictví pro vš. sestru (POA / OA011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POA / OA011 - Gynekologie a porodnictví pro vš. sestru, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyziologie ženského pohlavního soustavy. Poruchy menstruačního cyklu, etiologie, diagnóza léčba. Sterilita, infertilita (Etiologie, diagnostika a léčba. Program IVF). Stanovení hormonálních hladin, RIA metody.Anatomie ženského pohlavní soustavy.Vyšetřovací metody v gynekologii (anamnéza, gynekologické vyšetření - zevního a vnitřního genitálu, techniky gynekologického vyšetření). Obecné a speciální laboratorní metody v gynekologii. Gynekologické nástroje. Chirurgické metody v gynekologii (biopsie, punkce, kyretáž, indukovaný potrat). Gynekologické operace (indikace k operaci, předoperační vyšetření a příprava, premedikace a anestézie, pooperační péče, přehled základních operačních postupů). Epiteliální změny děložního čípku, nová klasifikace, prekancerózy. Endometrióza. Zhoubné nádory ženských pohlavních orgánů. Diagnóza, léčba a prevence. Normální těhotenství, porodnické vyšetření (anamnéza, prenatální péče, vyšetření těhotné ženy- zevní, vnitřní), výpočet termínu porodu, UZ vyšetření. Normální porod (příprava k porodu, porodní mechanismus, 3 porodní doby, lékařské vedení fyziologického porodu). Šestinedělí. Patologické těhotenství (rizika potratu, rizika předčasného porodu, preeklampsie, diabetes a onemocnění ledvin v těhotenství, Rh inkompatibilita). Akutní stavy v porodnictví a gynekologii. Etiologie, diagnostika a léčba. Porodní analgezie.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu získá základní teoretické poznatky pro pochopení spojení zevních a vnitřních faktorů v klinických projevech, které bude moci využít v další ošetřovatelské praxi.

Literatura

Procházka, M., Pilka, R. a kolektiv. Gynekologie. Olomouc, 2012. Kudela, M. a kol. Gynekologie a porodnictví. Olomouc: VUP, 1993. Čech, E., Hájek, Z., Maršál, K. a kol. Porodnictví. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-355-3.Procházka, M., Pilka, R. a kolektiv. Porodnictví. Olomouc, 2012.

Požadavky

100% účast na seminářích

Garant

doc. MUDr. Miroslav Větr, CSc.