Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potřeby člověka,diagnost. a el.dokument. (POA / PA031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POA / PA031 - Potřeby člověka,diagnost. a el.dokument., Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vysvětlení pojmu - holismus, potřeba člověka, členění lidských potřeb dle Maslowa.Dynamika lidských potřeb. Základní biologické a psychosociální potřeby člověka, metapotřeby.Ošetřovatelský proces, jeho fáze, dokumentace.Anamnéza v porodní asistenci, proces získávání dat.Stanovení diagnóz - diagnostický systém NANDA International.Stanovování vhodných verifikovaných a neverifikovaných cílů péče, plánování a kritéria hodnocení péče.Dokumentace v porodní asistenci v elektronické verzi.Modely péče vhodné pro realizaci ošetřovatelského procesu v porodní asistenci.

Získané způsobilosti

Student po absolvování disciplíny bude schopen:- dát do příčinného vztahu současné znaky a trendy zdraví s lidskými potřebami- identifikovat aktuálně i potenciálně nesaturované potřeby a problémy klientky- používat i vytvářet objektivizované metody sledování a dokumentování v porodní asistenci- popsat základní charakteristiky ošetřovatelského procesu a vysvětlit význam jednotlivých fází- určit, realizovat a odpovídat za specifické činnosti v porodní asistenci v rámci ošetřovatelského procesu- v praxi používat taxonomii sesterských diagnóz NANDA International-posoudit výhody ošetřovatelského procesu pro pacientku i pro porodní asistentku- vytvořit a realizovat dlouhodobý plán péče v porodní asistenci a vést denní záznamy péče v porodní asistenci- sledovat kvalitu individuální péče v porodní asistenci a nést za ni odpovědnost- vést dokumentaci v porodní asistenci s využitím KIS

Literatura

Kim, M. J., McFarland, G. K., McLane, A. M. Pocket guide to nursing diagnoses. The C.V. Mosby, 1992. Hurley, M. E. Classification of Nursing Diagnoses. The C. V. Mosby Company, 1986. Cox, H. et al. Clinical Application of Nursing Diagnosis. F. A. Davis Company, Philadephia, 2002. ISBN 0-8036-0913-2.Doenges, M., Moorhouse, M., F. Kapesní průvodce pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2001. ISBN 80-7169-294-8.Lemon (Lerning Material on Nursing) 1. - 5.díl. Brno: IDVPZ, 1996. Gordon, M. et al. Nursing Diagnoses: Definitions & Classifications. Philadelphia: Nanda, 2001. ISBN 09637042.73.Ralph S. S. et al. Nursing Diagnosses: Definitions & Classifications. Philadelpia: Nanda, 2003. ISBN 0-963704-9-X.Bulechek, G., Butcher, H., Mc Closkey-Dochterman, J. Nursing Intervention Classification (NIC). St. Louis: Mosby, 2008. ISBN 978-0-323-053.Kozierová, B., Erbová, G., Olivierová, R. Ošetrovateľstvo I., II. Martin: Osveta, 1995. ISBN 80-217-0528.Marečková, J. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha: Grada Publishing, a.s., 2006. ISBN 80-247-1399-3.Mastiliaková, D. Úvod do ošetřovatelství I - systémový přístup. Praha: Nakladatelství Karolínum 2002, 2002. ISBN 80-246-0429-9.

Požadavky

Absolvování seminářů a cvičení, vypracování seminární práce.

Garant

doc. MUDr. Martin Procházka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Štěpánka Bubeníková