Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Primární a komunitní péče v por. as. (POA / PAA26)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POA / PAA26 - Primární a komunitní péče v por. as., Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Práce porodní asistentky s komunitou, práce porodní asistnetky v ambulantních zařízeních. Historie a současnost domácí péče (DP), formy domácí péče, profil agentur DP u nás, spektrum poskytovaných služeb, jak založit agenturu DP, vize, cíle uzavírání smluv s agenturou, management agentury domácí péče, systém vzdělávání sester DP, přijetí klientky do péče agenturou DP, příprava první návštěvy u klientky, návštěva porodní asistentky v domácím prostředí, odborné činnosti, systém následných návštěv, ochrana a bezpečnost při práci u zaměstnanců agentury DP a jejich klientek, ošetřovatelský proces v komplexní DP - vedení dokumentace. Náplň a poslání center péče o matku a dítě (POMAD). Organizace gynekologické a porodnické ambulantní péče. Centra pro podporu zdraví.

Získané způsobilosti

Student bude umět: popsat způsoby a možnosti poskytování péče v primárním sektoru; uvést vliv specifických společenských změn na poskytování primární zdravotnické péče; organizaci i realizaci péče v agenturách domácí péče, centrech péče o matku a dítě a centrech pro podporu zdraví; poskytovat informace klientkám i veřejnosti o institucích a programech, které se zabývají podporou zdraví a výchovou ke zdraví v jejich regionu.

Literatura

Ratislavová, K. Aplikovaná psychologie porodnictví: [psychologie těhotenství, porodu a šestinedělí: psychosomatická medicína: učební texty pro porodní asistentky. Praha: Reklamní atelier Area, 2008. Sikorová, L. Cvičení a pohybové aktivity v těhotenství. Cantieni, B. Cvičení po porodu: metoda CANTIENICA pro pevnou postavu a posílení pánevního dna. Brno: Computer Press, 2007. Vránová, V., Kudlová, P., Halmo, R. Deník odborné praxe v porodní asistenci. Olomouc: Vydavatelství UP, 2008. ISBN 978-80-244-19.Vránová, V. Historie babictví a současnost porodní asistence. Olomouc: VUP, 2007. ISBN 978-80-244-1764-6.Balaskas, J. Jóga v těhotenství a příprava na porod. Praha: Argo, 2010. Pařízek, A. Kniha o těhotenství a dítěti. Praha: Galén, 2009. Schneidrová, D., a kol. Kojení: nejčastější problémy a jejich řešení. Pařízek, A. Kritické stavy v porodnictví. Praha: Galén, 2012. Dušová, B. Laktační poradenství. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. Roztočil, A. Moderní gynekologie. Roztočil, A. Moderní porodnictví. Praha: Grada, 2008. Koudelková, V. Ošetřovatelská péče o ženy v šestinedělí. Praha: Triton, 2013. Marková, M. Porodní asistentka v komunitní péči: e-learningový vzdělávací program. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2009. Čech, E. Porodnictví. Praha: Grada, 2006. Binder, T. Porodnictví. Praha: Karolinum, 2011. Zwinger, A. a kol. Porodnictví. Praha, Galén, 2004. Gaskin, I. Průvodce kojením. Praha: Argo, 2011. Hájek, Z. Rizikové a patologické těhotenství. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0418-8.Marková, M. Specifická činnost komunitní sestry v domácí péči: e-learningový kurz off-line. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2009. Pokorná, J., Březková, V., Pruša, T. Výživa a léky v těhotenství a při kojení. Kejvalová, L. Výživa dětí od A do Z. Praha: Vyšehrad, 2012. Gaskin, I. Zázrak porodu. Doubice: One Woman Press, 2010. Vorlová, K. Zdravé těhotenství: jedinečný rádce pro úspěšné otěhotnění, těhotenství, porod i šestinedělí: zdravá výživa, zdravé vaření, zdravé cvičení. Brno: Babyonline, 2012. Stadelmann, I. Zdravé těhotenství, přirozený porod: citlivý průvodce těhotenstvím, porodem, šestinedělím a kojením, který nabízí ověřené praktické návody, jak v těchto obdobích využít bylinek, homeopatických přípravků a éterických olejů. Praha: One Woman Press, 2009. Gallagher-Mundy, Ch. Zpět do formy po porodu: získejte zpět postavu, jakou jste měla před těhotenstvím, pomocí 10 základních cviků. Praha: Fortuna Libri, 2012.

Požadavky

Absolvování seminářů a praktických cvičení, stáž v prenatální poradně, stáž u privátní porodní asistentky.Vypracování seminární práce v rozsahu 10 - 15 normostran

Garant

Mgr. Renata Hrubádoc. MUDr. Martin Procházka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Štěpánka BubeníkováMgr. Renata Hrubá