Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proces péče v porodní asistenci (POA / PAK02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POA / PAK02 - Proces péče v porodní asistenci, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vysvětlení pojmu - holismus, potřeba člověka, členění lidských potřeb dle Maslowa.Dynamika lidských potřeb. Základní biologické a psychosociální potřeby člověka, metapotřeby.Ošetřovatelský proces, jeho fáze, dokumentace.Anamnéza v porodní asistenci, proces získávání dat.Stanovení diagnóz - diagnostický systém NANDA International.Stanovování vhodných verifikovaných a neverifikovaných cílů péče, plánování a kritéria hodnocení péče.Dokumentace v porodní asistenci v elektronické verzi.Modely péče vhodné pro realizaci ošetřovatelského procesu v porodní asistenci.

Získané způsobilosti

Student po absolvování disciplíny bude schopen:- dát do příčinného vztahu současné znaky a trendy zdraví s lidskými potřebami- identifikovat aktuálně i potenciálně nesaturované potřeby a problémy klientky- používat i vytvářet objektivizované metody sledování a dokumentování v porodní asistenci- popsat základní charakteristiky ošetřovatelského procesu a vysvětlit význam jednotlivých fází- určit, realizovat a odpovídat za specifické činnosti v porodní asistenci v rámci ošetřovatelského procesu- v praxi používat taxonomii sesterských diagnóz NANDA International-posoudit výhody ošetřovatelského procesu pro pacientku i pro porodní asistentku- vytvořit a realizovat dlouhodobý plán péče v porodní asistenci a vést denní záznamy péče v porodní asistenci- sledovat kvalitu individuální péče v porodní asistenci a nést za ni odpovědnost- vést dokumentaci v porodní asistenci s využitím KIS

Literatura

CENTER FOR NURSING Classification and clinical effectiveness University Iowa. Helen C. Cox, Susan K GROVE a Joanne McCloskey DOCHTERMAN. Clinical applications of nursing diagnosis: adult, child, women s, psychiatric, gerontic and home health considerations. DICENSO, A., CULLUM, N., CILISKA, D. Implementing evidence-based nursing: some misconceptions. GREENHALGH, Trisha, Joanne McCloskey Dochterman EDITORS a Joanne McCloskey DOCHTERMAN. Jak pracovat s vědeckou publikací: základy medicíny založené na důkazu. Vörösová, G. et al. Klasifikačné systémy a štandardizácia terminológie v ošetrovateľstve. Martin: Osveta, 2007. ISBN 978-80-8063-242-7.Johnson, M., Bulechek, G., Butcher, H. et al. NANDA, NOC and NIC Linkageas, Nursing diagnoses, Outcomes, Interventions. St. Louis: Mosby, 2006, 2006. ISBN 0-323-03149-3.Bulechek, G., Butcher, H., Mc Closkey-Dochterman, J. Nursing Intervention Classification (NIC). St. Louis: Mosby, 2008. ISBN 978-0-323-053.EDITORS, Joanne C, Susan K GROVE a Joanne McCloskey DOCHTERMAN. Nursing interventions classification (NIC): Iowa intervention project. Moorhead, S., Johnson, M., Maas, M., Swanson, E. Nursing Outcomes Classification (NOC). St. Louis: Mosby, 2008. ISBN 978-0-323-05408-9.Žiaková, K. a kol. Ošetrovateĺstvo - teória a vedecký výskum. Martin: Vydavateĺstvo Osvata, 2003. ISBN 80-8063-131-X.Marečková, J. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha: Grada Publishing, a.s., 2006. ISBN 80-247-1399-3.BURNS, Nancy, Susan K GROVE a Joanne McCloskey DOCHTERMAN. The practice of nursing research: conduct, critique. FEHRING, R. J. Validating diagnostic labels: Standardized methodology. JAROŠOVÁ, D., a kol. Využitelnost ošetřovatelských klasifikací NANDA International a NIC v domácí péči. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2012. ISBN 978-80-7464-000-1.French, P. What is the evidence on evidence-based nursing?.

Požadavky

Absolvování seminářů a cvičení, vypracování seminárnípráce.

Garant

Mgr. Štěpánka Bubeníkovádoc. MUDr. Martin Procházka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Štěpánka Bubeníkovádoc. MUDr. Martin Procházka, Ph.D.Mgr. Štěpánka Bubeníková