Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní dovednosti v porodní asistenci (POA / PAK03)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POA / PAK03 - Základní dovednosti v porodní asistenci, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Struktura zdravotnických zařízení, kategorie zdravotnických pracovníků.Péče o bezpečné prostředí, OBP, zákonné normy. Příjem, překlad a propouštění pacientů.Hygienická péče, obvazová technika, monitoring FF, problematika vylučování moči a stolice, farmakoterapie, periferní a centrální žilní přístupy, infuze, transfuze, dietoterapie, odběry biologického materiálu, převazy, péče o drény a drenáže, příprava sterilních stolků, příprava nemocných ke spec. dg. výkonům, péče po výkonech dle zásad ošetřovatelského procesu, předoperační příprava a pooperační péče, umělá plicní ventilace.

Získané způsobilosti

Student bude umět: určit, realizovat a odpovídat za specifické ošetřovatelské činnosti v jednotlivých složkách péče v porodní asistenci; v praxi používat taxonomii sesterských diagnóz NANDA International, IDH, NIC, NOC, ICNP; vytvořit a realizovat dlouhodobý plán péče a vést denní záznamy; sledovat kvalitu individuální péče v porodní asistenci a nést za ni odpovědnost.

Literatura

Mikšová, Z. a kol. Kapitoly ošetřovatelské péče I., II. Valašské Meziříčí: Nalios, 2002. Juřenová, L., Valentová, M. Ošetřovatelské postupy. Jirkovský, D. a kol. Ošetřovatelské postupy a intervence: učebnice pro bakalářské a magisterské studium. Praha: Fakultní nemocnice v Motole, 2012. Vytejčková, R. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné I: obecná část. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3419-4.Vytejčková, R. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné II: speciální část. Praha: Grada, 2013. Hůsková, J., Kašná, P. Ošetřovatelství - ošetřovatelské postupy pro zdravotnické asistenty: pracovní sešit I. Praha:Grada, 2009. Hůsková, J., Kašná, P. Ošetřovatelství - ošetřovatelské postupy pro zdravotnické asistenty: pracovní sešit II. Praha: Grada, 2009. Vránová, V., a kol. Porodní asistence II. Olomouc: VUP, 2013.

Požadavky

Absolvování praktických cvičení, zpracování ademonstrace zadaného problému.

Garant

Mgr. Renata Hrubádoc. MUDr. Martin Procházka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Štěpánka BubeníkováMgr. Renata Hrubádoc. MUDr. Martin Procházka, Ph.D.