Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Péče o ženu s GDM (POA / PAK36)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POA / PAK36 - Péče o ženu s GDM, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice a klasifikace diabetu a poruch glukózové tolerance. Klasifikace diabetu v těhotenství. Etiopatogeneze a výskyt různých typů diabetu. Diagnostika - oGTT. Vliv těhotenství na diabetes. Prenatální péče. Úloha porodníka a diabetologa v péči o těhotnou diabetičku. Péče o novorozence. Specifika ošetřovatelského procesu u těhotných diabetiček. Selfmonitoring. Strava, fyzická zátěž a diabetes. Léčba inzuliny a analogy inzulinu. Kontroly kompenzace diabetu. Diagnostika a léčebné možnosti akutních komplikací diabetu. Diagnostika a léčebné možnosti pozdních komplikací diabetu. Ošetřovatelský proces.

Získané způsobilosti

Student bude mít přehled o základních otázkách diagnostiky a léčby diabetu 1. a 2. typu a jeho komplikací. Bude připraven na ošetřování diabetiků v nemocniční a mimoústavní praxi.

Literatura

Andělová, K. Diabetes a těhotenství. Praha: Galén, 1998. Anděl, M. Diabetes Mellitus. Praha: Galén, 2001. Rybka, J. Diabetes mellitus - Komplikace a přidružená onemocnění. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 987-80-247-1671-8.Ryšavý, Z. Diabetická noha: Diagnostika a terapie v praxi. Praha: Galén, 1998. Rybka, J. Diabetologie pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1612-7.Bartoš, V., Pelikánová, T. Praktická diabetologie. Maxdorf, Praha, 2000. Chlup, R., Bartek, J. Programová léčba diabetu. Praha - Galén, 1996. ISBN 80-858224-31-0.

Požadavky

Absolvování seminářů a praktických cvičení.

Garant

Mgr. Petra Bartošová

Vyučující

Mgr. Petra Bartošová