Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neonatologie, oš. péče o novorozence (POA / PB052)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POA / PB052 - Neonatologie, oš. péče o novorozence, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Patologický novorozenec, hypotrofie, prematurita, postmaturita, specifické problémy nezralého novorozence, viabilita, etické problémy resuscitace nezralých novorozenců. Základy klinické genetiky v neonatologii. Infekce plodu a novorozence. Asfyxie a péče o asfyktického novorozence. Poruchy dýchání, základy umělé plicní ventilace v novorozeneckém období, oxygenoterapie. Patologický novorozenec - specifika hodnocení individuálního stavu potřeb, ošetřovatelská diagnostika, cíle, intervence a ošetřovatelský plán s edukačními prvky směrem k matce, vyhodnocování výsledků péče.Kardiální, hematologická, neurologická onemocnění novorozeneckého období, onemocnění zažívacího systému, diabetická fetopatie - specifika hodnocení individuálního stavu potřeb, ošetřovatelská diagnostika, cíle, intervence a ošetřovatelský plán s edukačními prvky směrem k matce, vyhodnocování výsledků péče, demonstrace ošetřovatelských činností v klinických podmínkách.

Získané způsobilosti

Student bude umět posuzovat aktuální stav a adaptační reakce novorozence a bude umět péči o rizikového a patologického novorozence, získá podrobnější znalosti o diagnostice a terapii vrozených vývojových vad novorozenců.

Literatura

MROWETZ, MICHAELA, CHRASTILOVÁ, GAURI A IVANA ANTALOVÁ. Bonding ? porodní radost: podpora rodiny jako cesta k ozdravení porodnictví a společnosti?. PRAHA: DHARMAGAIA, 2011. Fendrychová, J. a kol. Hodnotící metodiky v neonatologii. Brno: NCO NZO, 2004. ISBN 80-7013-405-4.Fendrychová, J., Borek, I. (2012). Intenzivní péče o novorozence. NCO MZO Brno. Herdman, T. H. NANDA - I. Nursing Diagnoses: Definitions & Classification 2009-2011. Philadelphia: NANDA International, 2009. ISBN 978-1-4051-8718-3.Janota, J., Straňák, Z. (2013). Neonatologie. Mladá fronta, Praha. Dort, J. a kol. Neonatologie: vybrané kapitoly pro studenty LF. Praha: Karolinum, 2004. ISBN 80-246-0790-5.Dort, J. a kol. Ošetřovatelské postupy v neonatologii. Plzeň: Západočeská univerzita, 2011. Troupová, J. a kol. (2010). Standardy ošetřovatelské péče v neonatologii. České Budějovice. Fendrychová, J. a kol. Vybrané kapitoly z ošetřovatelské péče v pediatrii. 2. část, Péče o novorozence. Brno: NCO NZO, 2009. ISBN 978-80-7013-489-4.Straňák, Z., Chrásková, J., Lamplotová, L. (2014). Základy neonatologie pro porodní asistentky. Ústí nad Labem.

Požadavky

Absolvování seminářů a praktických cvičení, seminární práce, úspěšné vykonání zkouškyStudent je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/fzv).

Garant

MUDr. Lumír Kantor, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Věra Šibravová