Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neonatologie, oš. péče v neonatologii (POA / PKA52)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POA / PKA52 - Neonatologie, oš. péče v neonatologii, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Organizace neonatologie. Rozdělení perinatálního období a klasifikace novorozenců - vývojová období novorozence, klasifikace novorozenců dle vztahu porodní hmotnosti a gestačního věku. Anatomické a fyziologické zvláštnosti zralého a nezralého novorozence. Časné poporodní období, klinický obraz poporodní adaptace novorozence, termoregulace. Nejčastější patologické stavy v novorozeneckém věku. Asfyxie a resuscitace novorozence, hodnocení hypoxie novorozence, resuscitace, dlouhodobé následky.Porodní traumatismus - klasifikace nejčastějších porodních traumat. Bolest novorozence. Vrozené vývojové vady u novorozence. Hyperbilirubinémie v novorozeneckém věku - fyziologická žloutenka novorozenců, hemolytická nemoc novorozenců. Etika v péči o novorozence, komunikace s rodiči, úmrtí novorozence.Specifika hodnocení individuálního stavu potřeb, ošetřovatelská diagnostika, cíle, intervence a ošetřovatelský plán s edukačními prvky směrem k matce, vyhodnocování výsledků péče, demonstrace ošetřovatelských činností v klinických podmínkách.

Získané způsobilosti

Student bude umět: péči o novorozence, naučí se posuzovat aktuální stav a adaptační reakce novorozence; péči o rizikového novorozence, získá podrobnější znalosti o diagnostice a terapii v péči o rizikového novorozence; platnou legislativou v péči o matku a dítě.

Literatura

MROWETZ, MICHAELA, CHRASTILOVÁ, GAURI A IVANA ANTALOVÁ. Bonding ? porodní radost: podpora rodiny jako cesta k ozdravení porodnictví a společnosti?. PRAHA: DHARMAGAIA, 2011. Fendrychová, J. a kol. Hodnotící metodiky v neonatologii. Brno: NCO NZO, 2004. ISBN 80-7013-405-4.Fendrychová, J., Borek, I. (2012). Intenzivní péče o novorozence. NCO MZO Brno. Herdman, T. H. NANDA - I. Nursing Diagnoses: Definitions & Classification 2009-2011. Philadelphia: NANDA International, 2009. ISBN 978-1-4051-8718-3.Janota, J., Straňák, Z. (2013). Neonatologie. Mladá fronta, Praha. Dort, J. a kol. Neonatologie: vybrané kapitoly pro studenty LF. Praha: Karolinum, 2004. ISBN 80-246-0790-5.Dort, J. a kol. Ošetřovatelské postupy v neonatologii. Plzeň: Západočeská univerzita, 2011. Troupová, J. a kol. (2010). Standardy ošetřovatelské péče v neonatologii. České Budějovice. Fendrychová, J. a kol. Vybrané kapitoly z ošetřovatelské péče v pediatrii. 2. část, Péče o novorozence. Brno: NCO NZO, 2009. ISBN 978-80-7013-489-4.Straňák, Z., Chrásková, J., Lamplotová, L. (2014). Základy neonatologie pro porodní asistentky. Ústí nad Labem.

Požadavky

Absolvování seminářů a praktických cvičení, seminární práce.

Garant

MUDr. Lumír Kantor, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Věra Šibravová