Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genetika (POA / VSA21)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POA / VSA21 - Genetika, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dědičnost a proměnlivost - základní vlastnosti živých organismů.Buněčná stavba živých organismů. Buněčný cyklus, replikace DNAStruktura chromatinu, chromozomy. Chromozomální podstata dědičnosti. Základy klinické cytogenetiky. Chromozomální aberace a jejich klinický význam. Nejčastější chromozomální abnormality (numerické, strukturální). Struktura a význam DNA. Pohlavní rozmnožování, meióza. Spermatogeneze a oogeneze. Klasifikace geneticky podmíněných chorob. Mendelovsky dědičné vady. Polygenní dědičnost. Genetické aspekty vývoje zárodku. Základy prenatální diagnostiky. Etické a právní otázky v klinické genetice.

Získané způsobilosti

Po absolvování výuky by měl být student orientován v základních poznatcích o typech dědičnosti, principech genetického poradenství, základech vyšetřovacích metodik v genetice, genetických příčinách sterility a infertility a metodách prenatální diagnostiky.

Literatura

Kočárek, E. Molekulární biologie v medicíně. 2007. Pritchard, D. J., Korf, B. R. Základy lékařské genetiky. Praha: Galén, 2007.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a přednáškách.

Garant

doc. MUDr. Alena Šantavá, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Alena Šantavá, CSc.MUDr. Tereza Veberová