Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiační ochrana (RAM / RDA01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RAM / RDA01 - Radiační ochrana, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Součástí bloku přednášek je seznámení s obecnými principy radiační ochrany, zejména s konceptem zdůvodnění, optimalizace a limitování. Značný prostor je věnován problematice radiační ochrany při lékařských ozářeních. Podrobně je rozvedena tématika ochrany před účinky ionizujícího záření při používání uzavřených i otevřených zdrojů ionizujícího záření. Pozornost je věnována radiační ochraně pacienta i problematice radiačních událostí. V náplni studia je zařazena problematika zabezpečování jakosti a nezanedbatelný prostor je věnován také otázkám ověřování parametrů zdrojů ionizujícího záření. Velmi významnou součást bloku tvoří přehled legislativy související s radiační ochranou.Základní pojmy a východiska radiační ochranyVeličiny v radiační ochraně, odhady radiačního rizikaPrincipy radiační ochrany, zabezpečování jakostiPraktické výpočty v radiační ochraněMonitorování osob a zkoušky rtg soupravZkoušky provozní stálosti ozařovačů v radioterapii

Získané způsobilosti

Po skončení výuky studenti získají základní návyky v ochraně před účinky ionizujícího záření i při zabezpečování jakosti radiačních činnost. Získají základní znalosti v rámci legislativy související s radiační ochranou.

Literatura

Kolektiv autorů. Ochrana při práci se zdroji ionizujícího záření. Dům techniky Ostrava, 2003. Klener V. et al.:. Principy a praxe radiační ochrany. AZIN Praha, 2000. Sabol, J. Příručka dozimetrie a ochrany před zářením. Vydavatelství ČVUT, Praha, 1996. Hušák, V. a kol. Radiační ochrana pro radiologické asistenty. UP Olomouc, 2009. Kodl, O. Radiační ochrana při zubních radiodiagnostických vyšetřeních. Polygrafické středisko VUP, Olomouc, 2000.

Požadavky

Absolvování výuky.

Garant

doc. MUDr. Jaroslav Vomáčka, Ph.D., MBA

Vyučující

Mgr. David GremlicaRNDr. Ivo Přidal, CSc.