Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zobrazovací metody - praktická rad. as. (RAM / RDA03)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RAM / RDA03 - Zobrazovací metody - praktická rad. as., Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení s pracovištěm a organizací jeho práce.Ochrana vyšetřovaných a vyšetřujících před zářením, bezpečnost práce.Práce s přístrojou technikouPrimární clony a sekundární clonyAnalogová a digitální skiagrafieSnímkování skeletuPříprava klienta ke skiaskopickým vyšetřenímPráce s mobilními u lůžka a na operačním sále

Získané způsobilosti

Studenti zvládnou samostatně provádět všechny nativní standardní skiagrafická vyšetření, včetně peroperační skiaskopie a práce s mobilními zařízeními. Jsou schopni zpracovat potřebnou obrazovou dokumentaci.

Literatura

Kováč, A. Abdominálna ultrasonografia. Vydavatelstvo Osveta, 1995. Eliáš, P. Angiologie. Nucleus, 1999. Eliáš, P. Intervenční radiologie. Nucleus, 1998. Válek, V. a kol. Moderní diagnostické metody. Brno IDVPZ, 1996. Eliáš, P., Máca, P., Neuwirth, J., Válek, V. Moderní diagnostické metody, II. díl. IDVPZ v Brně, 1998. J. Dlouhý, M. Köcher, J. Peregrin, V. Válek. Moderní diagnostické metody, IV. díl. IDVPZ v Brně, 2000. Klener, Mikušová, Vojtíšek. Ochrana pacientů a zdravotnického personálu při radi-odiagnostických vyšetřeních. Avicenum, 1987. Chudáček, Z. Radiodiagnostika. Martin: Osveta, 1993. Ort, J., Strnad, S. Radiodiagnostika II. část. IDVPZ v Brně, 1997. Nekula, J., Heřman, M., Vomáčka, J., Köcher, M. Radiologie. UP Olomouc, 2010. Kolář. Úvod do nových diagnostických metod. Avicenum, 1984. Heřman a kol. Základy radiologie. Merill´s Atlas of Radiolografic Positions and radiologic Procedures. USA, Mosby. Carlton, Richard L., Adler, Arlende, M. Principles of Radiografic Imaging, 3th edition. USA, Delmar, 2000. Hušák, V.a kol. Radiační ochrana pro radiologické asistenty. UP Olomouc, 2009. Eisenberg, Donald,L., Dennis, Cynthia, A., May, Chris, R. Radiographic Positioning. USA, Brown and Company, 1995. Bontrager, Keneth,L. Textbook of radiografic Positioning and Related Anatomy, 5th edition. USA, Mosby, 2001. Vomáčka, J., Nekula, Kozák. Zobrazovací metody pro radiologické asistenty.

Požadavky

Absolvování cvičení.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/fzv).

Garant

doc. MUDr. Jaroslav Vomáčka, Ph.D., MBA

Vyučující

Mgr. Lada SkácelováBc. Tomáš Tichý