Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiologická fyzika (RAM / RDB04)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RAM / RDB04 - Radiologická fyzika, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyzika fotonů,elektronů a nukleonů, vybrané partie z jaderné a atomové fyziky, dozimetrie.Radionuklidové zdroje v nuklární medicíně a v radioterapii, fyzika generátorů RTG záření, fyzika urychlovačů elektronů, interakce ionizujícího zážení s hmotou I. a II., principy detekce a dozimetrie ionizujícího záření I. a II., detekční systémy v nukleární medicíně, základní metody výpočtu dávek v radioterapii, odhad dávek při radiologických vyšetřeních.Praktikum:- praktikum z dozimetrie a radiologické fyziky, stanovení zákadních dozimetrických charakteristik v radioterapii- praktikum z dozimetrie a radiologické fyziky, zkoušky provozní stálosti v radioterapii,- praktikum z dozimetrie a radiologické fyziky, zkoušky provozní stálosti v radiodignostice,- praktikum z dozimetrie a radiologické fyziky, monitorování radiologického pracoviště v NM

Získané způsobilosti

Studenti ovládají mechanismy vzniku ionizujícího záření, dozimetrii, výpočty dávek v radiologii.

Literatura

Štěrba, F., Suk, M., Trka, Z. Atomová a jaderná fyzika. UK Praha, 1984. I.Úlehla, M.Suk, Z.Trka. Atomy,jádra,částice. Academia Praha,1990. Janča, J.; Kapička, V.; Trka, Z.; Štěrba, F. Obecná fyzika IV. SPN Praha, 1986. Hušák, V. a kol. Radiační ochrana pro radiologické asistenty. UP Olomouc, 2009. Khan, F.M. The Physics of Radiation Therapy. Williams&Wilkins, 1994. Johns, H.J., Cunningham, J.R. The Physics of Radiology. C.C. Thomas, pub., 1983. Beiser. Úvod do moderní fyziky. Academia, Praha, 1985. Hrazdíra, I., Mornstein, V. Úvod do obecné a lékařské biofyziky. MU Brno, 1998. ISBN 80-210-1822-4.Brož, J. Základy fyzikálních měření I. SPN Praha, 1987.

Požadavky

Písemný test, zkouška

Garant

doc. MUDr. Jaroslav Vomáčka, Ph.D., MBA

Vyučující

Mgr. David GremlicaRNDr. Ivo Přidal, CSc.Ing. Jaroslav Ptáček, Ph.D.Mgr. David GremlicaRNDr. Ivo Přidal, CSc.