Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie a genetika (BIO / ZUA11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BIO / ZUA11 - Biologie a genetika, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prokaryotická a eukaryotická buňka, mikroorganismy, genetická informace, replikace DNA, struktura a funkce RNA, transkripce, struktura a funkce proteinů, translace, regulace exprese genetické informace, buněčné membrány a buněčný transport, buněčný cyklus a jeho regulace, mitóza, meióza, buněčná signalizace, proliferace, diferenciace a apoptóza, onkogeny, nádorová buňka, krevní elementy.

Získané způsobilosti

Předmět umožní pochopit základní buněčné procesy a zákonitosti řídící reprodukci buněk a organizmů. Studenti se rovněž seznámí s některými metodami používanými v současné buněčné a molekulární biologii. Poznatky jsou nezbytné pro další studium medicíny i pro klinickou praxi.

Literatura

Nussbaum, R. L., Mcinnes, R. R., Willard, H. F. Klinická genetika. Praha: Triton, 2004. ISBN 80-7254-475-6.http://biologie.upol.czAlberts, B. a kol. Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústí nad Labem, 2001. ISBN 80-902906-0-4.

Požadavky

Absolvování všech praktických cvičení v normálním nebo náhradním termínu, vyhovující protokoly a získání zápočtu za cvičení. Zkouška po 2. semestru studia.

Garant

doc. RNDr. Vladimír Divoký, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vladimír Divoký, Ph.D.RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D.MUDr. et MUDr. Vladimír Horákdoc. RNDr. Petr Mlejnek, Ph.D.RNDr. Leona Rašková Kafková, Ph.D.MUDr. et MUDr. Vladimír HorákMgr. Jiří Novotný, Ph.D.Mgr. Martina Partschová