Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgie (CH1 / RA011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CH1 / RA011 - Chirurgie, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je vyučován s ohledem na speciální požadavky chirurgie. Studenti budou praktikovat na chirurgických odděleních, operačních sálech a jednotkách intenzivní péče. Výuka bude zaměřena na vyšetřování chirurgických nemocných. Studenti se naučí základním chirurgickým výkonům (venepunkcím, punkci hrudníku a břicha). Budou seznámeni s postupem vyšetřování nemocných s náhlými příhodami břišními a jejich další péčí.

Získané způsobilosti

Absolvent bude schopen orientovat se v základní problematice chirurgických onemocnění, traumatologie, anesteziologie a resuscitace, zejména s přihlédnutím k akutním a náhlým stavům.

Literatura

Kolektiv autorů. Chirurgická propedeutika. Praha- Grada Avicenum. Hájek M. Chirurgie pro praktické lékaře. Grada, 1995. Müller, M. Chirurgie pro studium a praxi. Goldstein - Praha, 1997. Tvrdek J. Úvod do obecné chirurgie. Avicenum, 1994.

Požadavky

Aktivní účast (min. 26 hodin seminářů) a úspěšné složení zkoušky.

Garant

doc. MUDr. Igor Čižmář, Ph.D.