Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgie (CH2 / PAA31)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CH2 / PAA31 - Chirurgie, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Asepse, antisepse, dezinfekce, sterilizace, chirurgické infekce. První pomoc. Šok, léčba a prevence. Předoperační a pooperační péče, pooperační komplikace. Obecná traumatologie. Základy radiologického a ostatních paraklinických vyšetření v chirurgii. Chirurgie hlavy a krku včetně traumatologie. Chirurgie hrudníku včetně traumatologie. Chirurgie břicha včetně traumatologie. Náhlé příhody břišní. Chirurgie velkých cév. Traumatologie pohybového aparátu, ortopedie a rehabilitace. Urologie. Novinky v chirurgii. Chirurgie u žen těhotných a rodících.

Získané způsobilosti

Získané poznatky student bude schopen uplatnit v diagnosticko-terapeutickém procesu se zaměřením na ošetřovatelství oboru porodní asistentka

Literatura

Hájek M. Chirurgie pro praktické lékaře. Grada, 1995. Vomela, J., a kol. Chirurgie pro sestry. Brno, IDVPZ, 1998. Ferko, A., Vybořil, Z., Šmejkal, K., Bedrna, J. Chirurgie v kostce. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0230-4.Herman, J. Chirurgie varixů dolních končetin. Grada, Praha, 2003. ISBN 20-247-0252-5.Doenges, M., Moorhouse, M., F. Kapesní průvodce pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2001. ISBN 80-7169-294-8.Řehák, F. Obecná a speciální chirurgie pro posluchače stomatologie. Praha SNP, 1984. Kozierová, B., Erbová, G., Olivierová, R. Ošetrovateľstvo I., II. Martin: Osveta, 1995. ISBN 80-217-0528.Duda, M., a kol. Práce sestry na operačním sále. Grada Publ., 2000. Kol. autorů. Příručka první pomoci, /překlad z ang. originálu. Praha: ČČK, 1993. Adams, B., Harold, C.E. editoři. Sestra a akutní stavy od A do Z. Praha - Grada, 1999. Třeška, V. a kol. Transplantologie pro mediky. Parha: Karolinum UK, 2002.

Požadavky

Absolvování přednášek a praktických cvičení.

Garant

doc. MUDr. Jiří Herman, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Jiří Herman, Ph.D.