Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgie, oš. péče o nem. v chir. obor. (CH2 / PKA11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CH2 / PKA11 - Chirurgie, oš. péče o nem. v chir. obor., Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Asepse, antisepse, dezinfekce, sterilizace, chirurgické infekce. První pomoc. Šok, léčba a prevence. Předoperační a pooperační péče, pooperační komplikace. Obecná traumatologie. Základy radiologického a ostatních paraklinických vyšetření v chirurgii. Chirurgie hlavy a krku včetně traumatologie. Chirurgie hrudníku včetně traumatologie. Chirurgie břicha včetně traumatologie. Náhlé příhody břišní. Chirurgie velkých cév. Traumatologie pohybového aparátu, ortopedie a rehabilitace. Urologie. Novinky v chirurgii. Chirurgie u žen těhotných a rodících.

Získané způsobilosti

Získané poznatky student bude schopen uplatnit v diagnosticko-terapeutickém procesu se zaměřením na ošetřovatelství oboru porodní asistentka

Literatura

Michalský, R. Chirurgie břišní stěny, trávicí trubice a nitrobřišních orgánů pro studující ošetřovatelství. Hájek M. Chirurgie pro praktické lékaře. Grada, 1995. Vomela, J., a kol. Chirurgie pro sestry. Brno, IDVPZ, 1998. Herman, J. Chirurgie varixů dolních končetin. Grada, Praha, 2003. ISBN 20-247-0252-5.Doenges, M., Moorhouse, M., F. Kapesní průvodce pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2001. ISBN 80-7169-294-8.Michalský, R., Volfová, I. Kapitoly z obecné chirurgie pro studující ošetřovatelství. Opava: Slezská univerzita v Opavě, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Ústav ošetřovatelství, 2008. ISBN 978-80-7248-464-5.Řehák, F. Obecná a speciální chirurgie pro posluchače stomatologie. Praha SNP, 1984. Kozierová, B., Erbová, G., Olivierová, R. Ošetrovateľstvo I., II. Martin: Osveta, 1995. ISBN 80-217-0528.Duda, M., a kol. Práce sestry na operačním sále. Grada Publ., 2000. Kol. autorů. Příručka první pomoci, /překlad z ang. originálu. Praha: ČČK, 1993. Adams, B., Harold, C.E. editoři. Sestra a akutní stavy od A do Z. Praha - Grada, 1999. Třeška, V. a kol. Transplantologie pro mediky. Parha: Karolinum UK, 2002. Pafko, P. Základy speciální chirurgie. Praha: Galén, 2008.

Požadavky

100% účast na výuce, teoretická znalost vypsaných témat.Účast je povinná a změny nebo výjimky jsou možné jen vsouladu se studijním řádem po domluvě s doc. MUDr. J. Hermanem,, Ph.D.,zástupcem přednosty II. chir. kliniky pro výuku.

Garant

prof. MUDr. Petr Bachleda, CSc.doc. MUDr. Jiří Herman, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Petr Dráč, Ph.D.doc. MUDr. Jiří Herman, Ph.D.MUDr. Markéta Mocňáková, Ph.D.doc. MUDr. Petr Utíkal, Ph.D.