Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Intenzivní péče v pediatrii (DET / KB021)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DET / KB021 - Intenzivní péče v pediatrii, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Intenzivní a resuscitační péče v systému diferencované péče. IP v pediatrii a její základní principy. Poruchy vzniklé účinky zevního prostředí, intoxikace, popáleniny, tonutí a aspirace. Perinatální medicína, resuscitace novorozence, podpora dýchání, RDS, porodní traumatismus, patologie CNS, infekce. Vrozené vývojové vady, chirurgická léčba, pooperační péče. Poruchy vnitřního prostředí a ABR. Výživa a její poruchy. Respirační nemoci, akutní stavy, respirační insuficience. Urgentní kardiologie - kritické srdeční vady. Poruchy vědomí, kraniocerebrální trauma, neurointenzivní péče. Břišní kolika. Péče o dítě na JIRP, základy ošetřovatelského procesu u dětí v akutním stavu, monitoring vitálních funkcí, asistence sestry při dg. terap. postupech, dokumentace na JIRP. Základy psychoterapie u dětí a rodičů. Ošetřovatelský proces v intenzivní pediatrické péči.

Získané způsobilosti

Po absolvování studia by měl být student schopen: - porozumět odlišnostem péče o zdraví dítěte proti dospělé populaci- rozpoznat, kdy se jedná o život ohrožující stav u dítěte - aktivně zasáhnout při situacích ohrožujících život dítěte, - prakticky provést kardiopulmonální resuscitaci u dítěte a aplikovat základní poznatky o diagnostice, léčbě a ošetřování závažně nemocného dítěte v konkrétních situacích- využít poznatků o příčinách, projevech a diagnosticko-terapeutických postupech při náhlých stavech v dětském věku

Literatura

Wiederman, J. Urgentní stavy v pediatrii I-III. LF UP Olomouc. Fedora, M., a kol. Dětská anesteziologie. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2012. Fendrychová, J. a kol. Intenzivní péče o novorozence. Brno, 2007. Novák, I. a kol. Intenzivní péče v pediatrii. Galén, 2008. Sovová E., Řehořová J. Kardiologie pro ošetřovatelství. Praha, Grada, 2004. ISBN 80-247-1009-9.Brichtová, E. Kraniocerebrální poranění v dětském věku. Praha: Triton, 2008. Marková, M., Fendrychová, J. Ošetřování pacientů s tracheostomií. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně, 2006. Fendrychová, J. a kol. Péče o kriticky nemocné dítě. NCO NZO, Brno, 2005. ISBN 80-7013-427-5.Streitová, D., Zoubková, R. Prevence sepse v intenzivní péči. strava: Lékařská fakulta Ostravské univerzity v Ostravě, 2011. Adams, B., Harold, C. E. Sestra a akutní stavy od A do Z. Grada, Praha, 1999. ISBN 80-7169-893-8.Klimešová, L., Klimeš, J. Umělá plicní ventilace. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2011. Fendrychová, J. a kol. Vybrané kapitoly z ošetřovatelské péče v pediatrii. 2. část, Péče o novorozence. Brno: NCO NZO, 2009. ISBN 978-80-7013-489-4.

Požadavky

Absolvování plného počtu seminářů a cvičení.Obhajoba oš. procesu u zadaného dětského pacienta.

Garant

MUDr. Eva Klásková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Kameníčková