Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pediatrie, oš. péče o děti (DET / PAA31)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DET / PAA31 - Pediatrie, oš. péče o děti, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Organizace péče o dítě, význam rodiny, problematika chronicky nemocných dětí - komplexnost péče včetně rehabilitační a psychologické. Týmová spolupráce. Vývojové charakteristiky jednotlivých věkových období, zvláštnosti ošetřovatelské péče. Význam a charakter preventivních opatření v pediatrii, screeningové programy. Péče o dítě s horečkou, možné komplikace. Zásady správné výživy, výživa kojenců, přednosti kojení. Poruchy výživy, průjmová onemocnění kojenců, zásady dietního režimu. Alternativní formy enterální výživy. Zvláštnosti manifestace, průběhu, diagnostiky a terapie chorob v dětském věku. Nejčastější respirační onemocnění, onemocnění zažívacího traktu včetně malabsorpčního syndromu, infekce močových cest, ošetřovatelská péče u pacientů po operacích, alergická onemocnění u dětí. Zvláštnosti péče o dětského diabetika. Dítě s neurologickým postižením - vrozené vývojové vady, dětská mozková obrna, nádory CNS, lehká mozková dysfunkce.

Získané způsobilosti

Student po absolvování bude schopen implementovat získané poznatky v diagnosticko-terapeutickém přístupu k dětským pacientům, bude chápat zvláštnosti dětského věku; bude schopen prakticky zvládnout základní ošetřovatelské postupy (sondování, katetrizace, hygienu, přípravu inf. roztoků).

Literatura

Doenges, M. E., Moorhouse, M. F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-247-0242-8.Hrodek, O., Vavřinec, J. a kol. Pediatrie. Galén, Praha, 2002. ISBN 80-7262-178-5.Od´Callaghan, Ch., Stehenson, T. Pediatrie do kapsy. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0933-3.Lebl, J., Provazník, K., Hejcmanová, L. Preklinická pediatrie. Galén Praha, 2007. ISBN 80-7262-438-5.Adams, B., Harold, C. E. Sestra a akutní stavy od A do Z. Grada, Praha, 1999. ISBN 80-7169-893-8.Leifer, G. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. Grada, Praha, 2004. ISBN 80-247-0668-7.Nečasová a kol. Vybrané kapitoly dětského lékařství a ošetřovatelská péče o děti a dorost I., II. Brno:IDVPZ, 1996.

Požadavky

Absolvování výuky, vypracování a obhájení ošetřovatelského procesu u dětského pacienta.

Garant

prof. MUDr. Vladimír Mihál, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Vladimír Mihál, CSc.Mgr. Pavla Medková