Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie (FYZ / VCB11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FYZ / VCB11 - Fyziologie, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs normální fyziologie je koncipován tak, aby student získal fundamentální teoretické i praktické znalosti o funkci buněk, tkání, tělních orgánů a organismu jako celku. Nedílnou součástí je pak pochopení složitých vztahů mezi organismem a prostředím. Fyziologie je předkládaná studentům formou přednášek a praktických cvičení. Výuka oboru je prezentovaná dle tematických celků, které poskytují informace respektující stav současného poznání normálních funkcí jednotlivých funkčních systémů (krevního, kardiovaskulárního, respiračního, zažívacího, exkrečního, endokrinního, rozmnožovacího a centrálního nervového systému), tak aby student získal ucelenou sumu znalostí o funkcích zdravého lidského organismu. Zvláštní pozornost je věnována integrační a kontrolní úloze centrálního nervového systému, endokrinnímu aparátu a imunitnímu systému. Cílem praktických cvičení je seznámit studenta se základními vyšetřovacími metodami v hematologii, a získání praktických zkušeností nutných vyšetřování kardiovaskulárního (záznam a hodnocení EKG), respiračního aparátu, ledvin, CNS (záznam a hodnocení EEG), smyslových orgánů a posléze seznámit studenty s problematikou správné racionální výživy. Tyto znalosti jsou nezbytným předpokladem dalšího medicínského studia.

Získané způsobilosti

Humánní fyziologie je věda o funkci a regulaci činnosti lidského organismu na buněčné úrovni, na úrovni jednotlivých orgánů a systémů a na úrovni celého organismu.

Literatura

Kittnar O. a kol. Lékařská fyziologie. Trojan, S. a kol. Lékařská fyziologie. Grada Avicenum, Praha, 2003. Obsah přednášek, seminářů a praktických cvičení v akademickém roce 2009/2010. 2009. Ganong, W., F. Přehled lékařské fyziologie. Galén, Praha, 2005. ISBN 80-85787-36-9.Silbernagl, S., Despopoulos, A. Atlas fyziologie člověka. Grada Avicenum, Praha, 2005. Guyton, A. C. Textbook of Medical Physiology. W. B. Saunders Comp., 11th ed., 2006.

Požadavky

Úspěšné absolvování všech praktických cvičení, seminářů a závěrečného testu.

Garant

doc. MUDr. Jiří Nečas, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Rudolf Chlup, CSc.doc. MUDr. Jiří Nečas, CSc.MUDr. PharmDr. Lenka Bartošíková, Ph.D.MVDr. Galina KuzminaMUDr. Iveta Poljaková, Ph.D.MUDr. Natalie Sirotina