Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jak číst krevní obraz v klinické praxi? (HEO / VC071)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HEO / VC071 - Jak číst krevní obraz v klinické praxi?, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Diagnostika většiny onemocnění je postavena na syntéze klinických a laboratorních nálezů. Základem pro laboratorní diagnostiku je v řadě případů rutinní vyšetření krevního obrazu nebo koagulace, které často umožňuje zúžit diferenciálně diagnostickou úvahu nebo přímo stanovit pracovní diagnózu. Tato možnost však v praxi není často využívána pro neznalost možností interpretace výsledků těchto vyšetření. Cílem výuky je postupně prodiskutovat nejčastější abnormality všech složek krevního obrazu a koagulace s využitím možností jejich interpretace, které poskytují moderní počítače krvinek a koagulometry. Všechny modelové situace budou demonstrovány na případech z praxe. Předmět klade důraz na poznatky nezbytné v běžné terénní praxi. Absolvování předmětu doporučujeme zejména zájemcům o praktické lékařství a internu.

Získané způsobilosti

Zlepšení orientace při diagnostice a diferenciální diagnostice onemocnění krve a ostatních onemocnění doprovázených sekundárními změnami ve výsledcích vyšetření krevního obrazu nebo krevního srážení. Získání základních dovedností pro posouzení všech parametrů krevního obrazu a koagulace v praxi.

Literatura

Indrák, K. a kol. Hematologie. Praha: Triton, 2006. ISBN 80-7254-868-9.Rohoň, P. at al. Molekulární biologie v hematoonkologii - od základních vyšetřovacích metod ke klinické praxi. UP Olomouc, 2009. ISBN 978-80-244-2224-4.Webové stránky projektu Virtuální hematologie. Faber, E. a kol. Základy hematologické diagnostiky. UP Olomouc, 2012. ISBN 978-80-244-2935-9.

Požadavky

Přítomnost na všech seminářích, kolokvium, znalostní test.

Garant

prof. MUDr. Edgar Faber, CSc.prof. MUDr. Karel Indrák, DrSc.