Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jak hodnotit výsled.krev.srážení v praxi (HEO / VC072)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HEO / VC072 - Jak hodnotit výsled.krev.srážení v praxi, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stanovení diagnózy poruchy hemostázy je založeno na správném posouzení anamnézy, klinického stavu a zhodnocení výsledků laboratorních vyšetření. Poruchy hemostázy zahrnují jak primární stavy tak řadu sekundárních stavů způsobených komorbiditou, léčbou nebo přítomností akutního stavu. Indikace vyšetření hemostatických parametrů a jejich správné hodnocení je předpokladem úspěšné diferenciální diagnostiky v mnoha medicínských oborech. Problematika zahrnuje jak stavy s rizikem krvácení tak situace s rizikem tromboembolických komplikací. Cílem výuky je názorně a na kazuistikách z klinické praxe ukázat možnosti vyšetření a nejčastější patologické nálezy při hemokoagulačním vyšetření, stejně jako preventivní a léčebné modality. Absolvování předmětu doporučujeme zájemcům o interní obory, chirurgické obory i praktické lékařství.

Získané způsobilosti

Základní orientace v možnostech využití hemokoagulačních metod v diagnostice a v diferenciální diagnostice krvácivých a trombofilních stavů primární i sekundární etiologie. Získání dovedností v posuzování klinického významu abnormálních hemokoagulačních nálezů v běžné klinické praxi.

Literatura

Indrák, K. a kol. Hematologie. Praha: Triton, 2006. ISBN 80-7254-868-9.Rohoň, P. at al. Molekulární biologie v hematoonkologii - od základních vyšetřovacích metod ke klinické praxi. UP Olomouc, 2009. ISBN 978-80-244-2224-4.Webové stránky projektu Virtuální hematologie. Faber, E. a kol. Základy hematologické diagnostiky. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2012. ISBN 978-80-244-2935-9.

Požadavky

Přítomnost na všech seminářích, kolokvium, znalostní test.

Garant

MUDr. Antonín Hluší, Ph.D.doc. MUDr. Věra Krčová, CSc.

Vyučující

MUDr. Antonín Hluší, Ph.D.doc. MUDr. Věra Krčová, CSc.MUDr. Jana Procházková, Ph.D.Mgr. Luděk Slavík, Ph.D.Mgr. Jana Úlehlová