Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jak publikovat výsledky vědecké práce? (HEO / VCB73)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HEO / VCB73 - Jak publikovat výsledky vědecké práce?, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student by si měl osvojit kritické hodnocení publikovaných výsledků vědecko-výzkumné činnosti (zdrojová data a literatura), porozumnět principům laboratorního i klinického výzkumu (vč. klinických studií fáze I - IV), jeho etice a právním otázkám (informovaný souhlas, Helsinská deklarace, etická komise). Dále by se měl orientovat ve stavbě hypotéz a vytýčení cílů práce a základech aplikované statistiky (definice a výpočty pravděpodobnosti přežití a dalších ukazatelů). Student bude seznámen se základními druhy publikačních výstupů a jejich principy, bude informován o nejčastějších chybách a nedostatcích při psaní vědeckých textů. Pozornost bude rovněž věnována mezinárodním publikačním zásadám, deklaraci o střetu zájmů a problematice plagiátorství.

Získané způsobilosti

Na základě absolvování předmětu student lépe porozumí pravidlům a zákonitostem publikování výsledků vědy a výzkumu v současné biomedicíně. Znalosti uplatní při vlastní vědecko - výzkumné práci v rámci SVOČ a později i v rámci studia DSP. Cílem bude probudit v nadaných studentech zájem o možnost publikování svých výsledků v českých i mezinárodních periodicích (kasuistiky, krátká sdělení, původní a přehledné práce).

Literatura

Hušák, V. Jak napsat publikaci? Jak připravit prezentaci?. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. ISBN 978-80-244-1736-3.

Požadavky

75% účast na seminářích a praktických cvičeních, aktivní zapojení do výuky, samostudium

Garant

prof. MUDr. Tomáš Papajík, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Tomáš Papajík, CSc.MUDr. Vít Procházka, Ph.D.