Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická propedeutika 1 (IN0 / VCB11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IN0 / VCB11 - Klinická propedeutika 1, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka interní propedeutiky v rámci předmětu Klinická propedeutika vybaví studenta medicíny schopností navázání profesionálního a citlivého kontaktu s nemocným, osvojení všech aspektů odběru anamnézy a fyzikálního vyšetření (aspekce, palpace, perkuse a auskultace) v oboru vnitřní lékařství. Součástí praktické výuky, zaměřené na specifickou problematiku fyzikálního vyšetření jednotlivých orgánových systémů budou i úvodní teoretické semináře, posléze i opakovací mikrolekce, věnované jednotlivým dílčím podoborům vnítřního lékařství a semináře věnované základním laboratorním a komplementárním diagnostickým postupům. Takto pojatá průprava by měla studenta vybavit schopností samostatné klinické práce. Výuka je rozšířena o 10 hodin klinické anatomie.

Získané způsobilosti

Osvojení praktických dovedností v rámci výuky interní propedeutiky vybaví studenta schopností samostatného provádění základního interního vyšetření v rozsahu, umožňujícím návaznou specializovanou výuku jednotlivých dílčích podoborů vnitřního lékařství.

Literatura

Táborský, M. a kol. Interní propedeutika. Praha: Mladá fronta, 2014. ISBN 978-80-204-3207-0.Obsah seminářů a klinické výuky ve 4. semestru. Češka, R. Interna. Triton:Praha, 2010. ISBN 978-80-7387-423-0.Klener, P. a kol. Propedeutika ve vnitřním lékařství. Galén, Praha, 2009. ISBN 978-80-7262-634-4.Chrobák, L. a kol. Propedeutika vnitřního lékařství. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1309-0.Klener, P. a kol. Vnitřní lékařství. Galén, Praha, 2011. ISBN 978-80-7262-705-9.

Požadavky

Absolvování 15 seminářů a 15 praktických cvičení zakončených po 4. semestru kolokviem z interní propedeutiky na podkladě úspěšného absolvování závěrečného testu.

Garant

prof. MUDr. Jiří Ehrmann, CSc.prof. MUDr. Vlastimil Ščudla, CSc.

Vyučující

MUDr. Květoslava Aiglová, Ph.D.MUDr. Vlastimil Doupal, Ph.D.prof. MUDr. Jiří Ehrmann, CSc.MUDr. Milan Halenka, Ph.D.MUDr. Yvona HrčkováMUDr. Petr Jakubec, Ph.D.MUDr. Vít Procházka, Ph.D.MUDr. Tomáš Szotkowski, Ph.D.prof. MUDr. Vlastimil Ščudla, CSc.MUDr. Jaromír Zatloukal, Ph.D.