Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vnitřní lékařství 1 (IN1 / ZUA12)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IN1 / ZUA12 - Vnitřní lékařství 1, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anamnéza a fyzikální vyšetření ve vnitřním lékařství a kardiologii. Laboratorní a vyšetřovací metody ve vnitřním lékařství a kardiologii. Arytmie, EKG. Ischemická choroba srdeční, hypertenze. Srdeční selhání, chlopenní vady. Kardiomyopatie, endokarditis, myokarditis, perikarditis.

Získané způsobilosti

Po absolvování pátého semestru by měl být student schopen rozpoznat symptomatologii vnitřních nemocí, určit orgánové postižení a stanovit pracovní diagnózu. Student by měl získat orientaci v paletě vyšetřovacích metod využívaných ve vnitřním lékařství. V oblasti kardiovaskulárních nemocí se předpokládá schopnost aplikace diagnostických a léčebných postupů u náhlých příhod v kardiologii a nejčastějších nemocí strdce a cév.

Literatura

Táborský, M. a kol. Interní propedeutika. Praha: Mladá fronta, 2014. ISBN 978-80-204-3207-0.Klener, P. a kol. Propedeutika ve vnitřním lékařství. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-643-4.Chrobák, L. a kol. Propedeutika vnitřního lékařství. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1309-0.Souček, M. a kol. Vnitřní lékařství pro stomatology. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1367-5.

Požadavky

Absolvování všech seminářů a praktických cvičení s ověřením úrovně znalostí.

Garant

MUDr. Jan Galuszka, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Marián FedorcoMUDr. Jan Galuszka, Ph.D.doc. MUDr. Martin Hutyra, Ph.D.MUDr. Jana Petřková, Ph.D.MUDr. Tomáš Skála, Ph.D.MUDr. Ingrid SovováMUDr. Marie Ščudlová, CSc.doc. MUDr. Jan Václavík, Ph.D.MUDr. David Vindiš