Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Punkční techniky ve vnitřním lékařství (IN2 / VC051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IN2 / VC051 - Punkční techniky ve vnitřním lékařství, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Technika punkcí a biopsií. Diagnostický význam vybraných orgánových biopsií. Biopsie v gastroenterologii - diagnostika zánětlivých a nádorových procesů, problematika polypózy, některá vzácnější onemocnění, jaterní biopsie a dg cirhózy. Trepanobiopsie kostní dřeně a sternální punkce - význam pro genetiku, orgánové transplantace, onkologická hematologie, výzkum genetických abnormalit. Lumbální punkce a dignostika meningitidy. Odběry krve, krevní obraz, hemokoagulace, biochemie, imunologie.

Získané způsobilosti

Získané znalosti umožní studentům, aby v dalším průběhu výuky v interně byli pod přímým vedením příslušných odborníků samostatně schopni provádět všechny výše zmíněné výkony.

Literatura

Berkow, R. Merck Manual: kompendium klinické medicíny. Praha: X-Egem, 1996. ISBN 80-85395-98-3.Klener, P. a kol. Vnitřní lékařství. Praha: Universita Karlova, Karolinum, 1997. ISBN 80-7184-367-9.

Požadavky

Absolvování seminářů

Garant

MUDr. Květoslava Aiglová, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Květoslava Aiglová, Ph.D.Mgr. MUDr. Drahomíra Vrzalová