Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metabolic Disorders of the Skeleton (IN3 / VAB31)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IN3 / VAB31 - Metabolic Disorders of the Skeleton, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecná část: Úvod do etiologie, epidemiologie metabolických kostních chorob, metabolismus vápníku, fosforu a vitaminu D, přístup k anamnéze a fyzikálnímu vyšetření, zobrazovací diagnostické metody, laboratorní metody, histomorfometrie, léčba. Speciální část: osteoporóza, diagnostika, léčba, osteomalacie-dioagnostika a léčba, Pagetova choroba diagnostika a léčba, ostatní vzácné kostní metabolické choroby, diagnostika a léčba.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu se bude orientovat v problematice diagnostiky metabolických chorob skeletu, bude schopen interpretovat základní denzitometrické a laboratorní nálezy, vyhodnotit riziko zlomeniny a provést základní terapeutickou rozvahu.

Literatura

Clifford J. Rosen, Juliet E. Compston, Jane B. Lian. Primer on metabolic bone diseases and disorders of mineral metabolism. 2008. ISBN 978-0-9778882-1-4.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích.

Garant

prof. MUDr. Pavel Horák, CSc.