Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Akutní a kritické stavy (KAR / PAK31)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / PAK31 - Akutní a kritické stavy, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anesteziologické postupy, nejčastěji užívaná anestetika a relaxancia. Příprava pacienta k plánované operaci, příprava k plánované operaci pacientů rizikových a s komplikujícími chorobami. Příprava monitorovací techniky a materiálu k monitorování základních vitálních funkcí v průběhu anastezie. Základní principy kardiopulmocerebrální resuscitace - cvičení na výukových modelech. Úkoly sestry při resuscitačním procesu, vzájemná kooperace týmu. Příjem nemocného do resuscitační péče. Zajištění nemocného s podezřením na intoxikaci - úkoly sestry (výplach žaludku, toxikologické vyšetření biologického materiálu). Ošetřovatelský proces u nemocných v bezvědomí a v akutních stavech se zvláštním důrazem na prevenci komplikací (dekubitů, kontraktur, nozokomiálních nákaz). Péče o enterální a parenterální výživu, péče o vyprazdňování, monitoring FF, toaleta dýchacích cest, monitoring ukazatelů stavu vnitřního prostředí, psychosociální problémy pacientů a jejich rodin v době hospitalizace na ARO. Úloha sestry v péči o dárce orgánů, diagnostika mozkové smrti. Porodnická analgezie, epidurální a subarachnoiální analgosedace, resuscitace novorozence.

Získané způsobilosti

Po ukončení předmětu bude student schopen implementovat získané poznatky při zvládání akutních stavů ohrožujících základní životní funkce včetně novorozenců. Bude orientován v základních anesteziologických postupech včetně. předanestetického vyšetření a přípravy pacienta k anestezii.

Literatura

Adamus, M. a kol. Základy anesteziologie, intenzívíní medicíny a léčby bolesti. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2012. ISBN 978-80-244-2996-0.Drábková, J. Akutní stavy v první linii. Praha: Grada, 1997. ISBN 80-7169-238-7.Larsen, R. Anestezie. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0476-5.Počta, J. a kol. Kompendium neodkladné péče. Grada, Praha, 1996. Drábková, J. Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči. (I. a II. díl). Brno: IDVSPZ. Klementa, B.; Klementová, O.; Marcián, P. Resuscitace. EPAVA Olomouc, a.s., 2014. ISBN 978-80-86297-41-5.

Požadavky

100% účast na přednáškách a cvičeních, ústní zkouška

Garant

doc. MUDr. Milan Adamus, Ph.D., MBA

Vyučující

doc. MUDr. Milan Adamus, Ph.D., MBAMUDr. Ctirad SedlákMUDr. Ctirad Sedlák