Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Internetové zdroje pro medicínu a zdrav. (LBF / VCA61)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LBF / VCA61 - Internetové zdroje pro medicínu a zdrav., Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled o zdrojích a metodice vyhledávání odborných lékařských a zdravotnických informací v prostředí internetu se zvláštním zřetelem na typologii, kvalitu a dostupnost dokumentů. Interaktivní cvičení budou zaměřena na rešeršní strategii v databázi MEDLINE na základě formulace klinické otázky ve formátu PICO (patient-intervention-comparison-outcome) v souladu s principy medicíny založené na důkazu (EBM). Hodnocení výsledků vyhledávání bude provedeno podle pyramidy důkazu. Studenti získají základní orientaci o významu systematických přehledů pro péči o konkrétního pacienta. Během výuky studenti absolvují praktickou ukázku kritické analýzy původního vědeckého sdělení o klinickém pokusu. Na závěr bude provedeno kvalitativní hodnocení vyhledaných dokumentů pomocí bibliometrických metod (citační analýza, impakt faktor časopisů).

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni se orientovat v získávání hodnotných lékařských informací z internetu, využívat lékařské vyhledávače, vše v souladu s principy medicíny založené na důkazu.

Literatura

Bencko, V. a kol. Biomedicínská statistika III. Statistické metody v epidemiologii. Karolinum: Praha, 2003. Greenhalgh, T. Jak pracovat s věděckou publikací: základy medicíny založené na důkazech. Grada Publ. Praha, 2003. Giustini, D. How Google is changing medicine. BMJ, 2005. Špála, M. Impakt faktor - dobrý sluha, ale špatný pán. Ikaros, 2006. Kasal, P., Svačina, Š. Internet a medicína. Grada Publ. Praha, 2003. Feberová, J. Jak na MEDLINE efektivně. Triton: Praha, 2004. Potomková, J. Úvaha na aktuální téma "OPEN ACCESS". Potomková, J., Mihál, V., Strojil, J. Využití informačních zdrojů pro podporu výuky medicíny založené na důkazu. MEFANET report 01, L. Dušek et al. (ed.). Masarykova univerzita: Brno, 2008. Potomková, J. Význam systematických přehledů pro medicínu založenou na důkazu. Ped. pro Praxi, 2004.

Požadavky

Absolvování seminářů a cvičení, splnění internetového testu znalostí.

Garant

Mgr. Jarmila Potomková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jarmila Potomková, Ph.D.