Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická biochemie (LCH / KIA01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LCH / KIA01 - Klinická biochemie, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do klinické biochemie. Základní stavební jednotky živých systémů. Preanalytická fáze laboratorního vyšetření. Referenční hodnoty. Enzymy a jejich využití v diagnostice chorob. Metabolické přeměny sacharidů, lipidů a dusíkatých látek - poruchy metabolismu a jejich diagnostika. Citrátový cyklus. Regulace základních metabolických procesů. Nízkomolekulární mediátory a jejich funkce. Hormony, vitamíny. Metabolismus cizorodých látek. Enzymy funkcionalizační a konjugační fáze. Biochemie a diagnostika chorob vybraných tkání (sval, pojivová tkáň, myokard). Zhodnocení příspěvku klinické biochemie k posouzení zdravotního stavu pacienta. Test.

Získané způsobilosti

Student bude schopen porozumět základním informacím získaným z klinickobiochemického vyšetření a bude schopen rozhodnout o dalším postupu v rámci svého zaměření podle získaných údajů.

Literatura

Murray, R.K., Cranner, D.K., Mayes, P.A., Rodwell, V.W. Harperova biochemie. Praha - H & H nakladatelství a vydavatelství, 1998. Racek J. Klinická biochemie. Praha - Galén, 1999. ISBN 80-7262-023-1.Masopust, J. Klinická biochemie - požadování a hodnocení biochemických vyšetření ( 1. a 2. díl ). Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-649-X.Masopust J. Vybrané kapitoly z patobiochemie orgánů (1. a 2. díl). Medprint, 1996 Karolinum, 1993.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích

Garant

doc. RNDr. Eva Anzenbacherová, CSc.