Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratory Diagnostics in Clinic. Pract. (LCH / VAA62)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LCH / VAA62 - Laboratory Diagnostics in Clinic. Pract., Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je modernizovanou a rozšířenou náhradou původního předmětu "Klinická biochemie!. Jednotlivé semináře budou rozděleny dle oborů (např. lab. diagnostika v nefrologii) resp. tematicky (např. lab. diagnostika zánětu). Studenti v nich získají základní poznatky o moderních laboratorních vyšetřovacích postupech včetně využití současných technologických trendů. Důraz bude kladen na objasnění místa laboratoře v komplexním diagnostiko-terapeutickém postupu. Výuka bude probíhat blokově a bude zajištěna týmem klinických biochemiků ve spolupráci s kliniky (zejména internisty) i analytiky. Své schopnosti smysluplně indikovat laboratorní vyšetření a správně interpretovat jejich nálezy budou studenti rozvíjet diskusní formou za pomoci modelových situací a kazuistik z klinické praxe.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni racionálně přistupovat k indikaci základních laboratorních vyšetření a interpretovat je v kontextu dalších klinicky relevantních údajů. Kromě orientace v rutinně vyšetřovaných parametrech budou znát i moderní trendy v laboratorní diagnostice, což jim umožní rychleji se adaptovat na nové metody. Absolventi předmětu rovněž získají předpoklady pro budoucí těsnější spolupráci s kolegy v klinicko-biochemických laboratořích.

Literatura

Newsholme, E., Leech, A. Functional Biochemistry in Health and Disease. Wiley, 2010. ISBN 978-0-471-98820-5.McPherson, R. A., Pincus, M. R. Henry´s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods: Expert Consult - Online and Print. Saunders, 2011. ISBN 978-1437709742.Burtis, C. A., Ashwood, E. R., Bruns, D. E. Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Saunders, 2013. ISBN 9781416061649.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení předmětu bude 100%ní účast na seminářích a skóre z písemného testu převyšující 75% bodů.

Garant

prof. MUDr. David Stejskal, Ph.D., MBA