Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Enzymologie v medicíně (LCH / VCA41)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LCH / VCA41 - Enzymologie v medicíně, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Umělé enzymy: katalytické protilátky. Teorie enzymové katalýzy, aktivovaný komplex, enzymová kinetika, abzymy, strategie přípravy "umělých" enzymů. Využití enzymů v organické chemii a biochemii. Enzymové a mikrobiální biotran-sformace, chemoenzymatická syntéza, chirál-ní diskriminace enzymy, biotransformace ve farmacii, chemická modifikace enzymů, multienzymové systémy. Xenobiochemie. Metabolismus xenobiotik a léčiv, detoxifi-kační procesy, transformace léčiv v organismu. Metabolická aktivace. Farmakologické důsledky metabolismu léčiv a xenobiotik. Přírodní antioxidanty a chemoprotektiva, zakladní informace o potravních doplňcích.

Získané způsobilosti

Student po absolvování bude schopen orientace v biotechnologických procesech a v metodách charakterizace bílkovin.

Literatura

Dugas, H. Bioorganic Chemistry - A chemical approach to enzyme action. Springer, 1996. ISBN 0-387-94494-X.Faber, K. Biotransformation in organic chemistry. Springer, 1992. ISBN 0-387-55762-8.Kvasničková, E. Xenobiochemie. Praha: Karolinum, 1995. ISBN 80-7066-993-4.

Požadavky

100% účast na seminářích, zápočtový test

Garant

prof. Ing. Vladimír Křen, DrSc.