Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská chemie (LCH / ZUA11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LCH / ZUA11 - Lékařská chemie, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do základů chemie potřebné pro zubní lékařství. Kyseliny, zásady, chemické rovnováhy, elektrochemie. Organické sloučeniny v zubním lékařství I. Základní struktury, fyzikálně-chemické vlastnosti, alkoholy, aldehydy, ketony, kyseliny, aminy, halogenderiváty, aminfluoridy, terpeny, bělicí prostředky. Biologické účinky vybraných látek a jejich použití. Organické sloučeniny v zubním lékařství II. Aromatické uhlovodíky, fenoly, heterocyklické sloučeniny, sacharidy. Přírodní látky používané v zubním lékařství. Vztah mezi strukturou a biologickou aktivitou. Struktura a chemické složení zubu I. Anorganické složky zubu (jednotlivé prvky, chemické vlastnosti hydroxyapatitu). Struktura a chemické složení zubu II. Organické složky zubu (nízkomolekulární, makromolekulární), biomineralizace, chemické složení slin. Složení a fyzikálně chemické vlastnosti dentálních materiálů: I. Kovy a jejich slitiny, keramické materiály, zubní porcelány, zubní cementy, zubní sádry, brusné a lešticí materiály. II. Makromolekulární látky, plastické hmoty, vosky a otiskovací hmoty. III. Skloionomerní cementy, kompomery, kompozitní pryskyřice. Laboratorní řád, bezpečnost práce, první pomoc. Základní práce v chemické laboratoři. Příprava a složení roztoků. Rovnováhy v roztocích elektrolytů, iontová síla - výpočty. Ředění a směšování roztoků. Příprava a ředění roztoku KMnO4. Chemické rovnováhy, rovnovážná konstanta, pH. Výpočty pH kyselin, zásad a solí. Měření pH nápojů. Stanovení disociační konstanty kyseliny octové. Výpočty a měření pH pufrů. Součin rozpustnosti. Příprava hydroxyapatitu a sádrovce. Rozpustnost hydroxyapatitu v závislosti na pH. Odměrná analýza. Stanovení Ca2+ chelatometricky. Tuhnutí a rozbor skloionomerního cementu, krystalizace CaSO4.2 H2O při tuhnutí sádry. Redoxní děje, energetika chemických reakcí. Korozivní test dentálních slitin. Stanovení železa ve slitině spektrofotometricky. Uhlovodíky, alkoholy, fenoly, aminy, karboxylové kyseliny: chemické vlastnosti, reaktivita. Aldehydy, ketony, polymery: chemické vlastnosti, reaktivita. Praktický test z odměrné analýzy. Zápočtový test z principů metod a chemických výpočtů.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen porozumět základům chemických procesů probíhajících v dutině ústní zejména s ohledem možné interakce dentálních materiálů mezi sebou, s tkáněmi dutiny ústní a látkami zde se vyskytujícími. Získané znalosti studentovi dále umožní studium navazujících předmětů, např. Preklinického zubního lékařství a Biochemie.

Literatura

Valentová, K. Chemické vlastnosti dentálních materiálů. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011. ISBN 978-80-244-2866-6.Dvořáčková, S. Chemie pro každého aneb Rychlokurz chemie. Olomouc: Rubico, 2011. ISBN 978-80-7346-098-3.Valentová, K. a kol. Praktikum lékařské chemie pro obor zubní lékařství. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2006. ISBN 80-244-1416-3.

Požadavky

100% účast ve cvičení, zápočtové testy

Garant

doc. Ing. Jan Vacek, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Eva Anzenbacherová, CSc.Mgr. Martina Bancířová, Dr.doc. Ing. Jan Vacek, Ph.D.Mgr. Martina Bancířová, Dr.