Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do mikrobiologie (MIK / M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MIK / M - Úvod do mikrobiologie, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře: Zásady bezpečnosti při práci s infekčním materiálem. Přehled mikrobiologických vyšetřovacích metod. Metabolismus bakterií. Kultivace bakterií, růstová křivka. Morfologie bakterií a virů. Typy mikroskopických preparátů a jejich využití v praxi. Patogenita a virulence mikrobů. Bakteriální toxiny a jejich význam. Antimikrobní přípravky. Lokální antibiotická léčba se zaměřením na oční infekce. Prevence bakteriálních infekcí. Nežádoucí účinky antibiotik. Problematika bakteriální rezistence. Ekologie mikrobů. Mikroorganismy u zdravého člověka. Grampozitivní bakterie - přehled, možný vztah k lidskému oku. Oční infekce. Kontaktní čočky a problematika bakteriálního biofilmu. Gramnegativní bakterie - přehled, možný vztah k lidskému oku. Sporulující mikrobi ve vztahu k lidskému oku. Acidorezistentní mikrobi. Vybrané kapitoly z virologie. Patogenní prvoci a červi - přehled, možný vztah k lidskému oku. Patogenní houby - přehled, možný vztah k lidskému oku. Vybrané kapitoly ze speciální virologie ve vztahu k lidskému oku. Dezinfekce a sterilizace. Endogenní a exogenní infekce.Cvičení:Demonstrace odběrových souprav. Zásady správného odběru a transportu infekčního materiálu k mikrobiologickému vyšetření. Demonstrace kultivačních půd. Orientační diferenciace bakterií na diagnostických půdách. Nejdůležitější barvicí metody využitelné v diagnostice očních infekcí (barvení podle Grama). Molekulárně biologické metody v diagnostice původců očních infekcí a jejich faktorů virulence. Určování citlivosti bakterií k antibiotikům. Difuzní agarová metoda, diluční mikrometoda. Surveillance bakteriální rezistence a její význam pro současnou medicínu a lidskou populaci. Demonstrace na praktických příkladech. Demonstrace vybraných bakterií tvořících normální mikroflóru lidského těla. Demonstrace růstu grampozitivních bakterií na kultivačních půdách a jejich identifikace. Možnosti průkazu bakteriálního biofilmu.Demonstrace růstu gramnegativních bakterií na diagnostických půdách a jejich identifikace. Diagnostika sporulujících mikrobů, včetně anaerobů. Diagnostika mykobakterií. Přehled virologických vyšetřovacích metod. Nejdůležitější sérodiagnostické metody ve virologii. Vyšetřovací metody v parazitologii. Přehled mykologických vyšetřovacích metod. Demonstrace mikrokultur vláknitých hub a kvasinek. Přehled virologických vyšetřovacích metod. Metody kontroly účinnosti dekontaminačních postupů. Demonstrace vybraných bakterií způsobujících nozokomiální infekce.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student získá základní přehled o lékařské mikrobiologii a jejím významu pro zdravotnictví.

Literatura

Koukalová, D. Praktická cvičení z lékařské mikrobiologie I. VUP Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3395-0.Koukalová, D. Praktická cvičení z lékařské mikrobiologie II. VUP Olomouc, 2005. ISBN 978-80-244-2964-9.Votrava, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Neptun, Brno, 2005. ISBN 10: 80-86850-00-5.Votava, M. a kol. Lékařská mikrobiologie speciální. Neptum, Brno, 2006. ISBN 8090289665.

Požadavky

Absolvování všech seminářů a praktických cvičení.

Garant

doc. MUDr. Petr Hamal, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Petr Hamal, Ph.D.Mgr. Patrik Mlynárčik, Ph.D.RNDr. Lucie Navrátilová