Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie (MIK / PB011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MIK / PB011 - Mikrobiologie, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zásady správného odběru a transportu infekčního materiálu se zaměřením na urogenitální trakt. Zásady bezpečnosti práce s infekčním materiálem. Morfologie bakterií. Skladba bakteriální buňky. Metabolismus a reprodukce bakterií. Kultivace bakterií, růstová křivka. Patogenita a virulence bakterií. Dezinfekce a sterilizace. Antibiotika - rozdělení, charakteristika nejdůležitějších skupin a jejich indikace u infekcí urogenitálního traktu. Problematika bakteriální rezistence. Základy infekční imunologie. Bakteriální původci pohlavně přenosných chorob (neisserie, treponemy, chlamydie). Grampozitivní bakterie (streptokoky, stafylokoky, listerie) - význam v porodnictví a neonatologii. Puerperální infekce. Gramnegativní bakterie (enterobakterie, pseudomonády, hemofily) - význam v porodnictví a neonatologii. Význam EPEC v neonatologii. Původci virových infekcí (CMV, HPV). Virus zarděnek a jeho význam v porodnictví a neonatologii. Sexuálně přenosné infekce (HIV, VHB, HSV). Virové hepatitidy. Patogenní prvoci jako původci pohlavně a transplacentárně přenosných chorob (toxoplasmy a trichomonády). Kvasinkové infekce v těhotenství a neonatologii.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student bude schopen implementovat získané poznatky a dovednosti v porodnictví.

Literatura

Koukalová, D. Praktická cvičení z lékařské mikrobiologie I. VUP Olomouc, 2005. Koukalová, D. Praktická cvičení z lékařské mikrobiologie II. VUP Olomouc, 2005. Bednář, M. a kol. Lékařská mikrobiologie. MARVIL, Praha, 1996. Votava, M. a kol. Lékařská mikrobiologie obecná. Neptum, Brno, 2001. Votava, M. a kol. Lékařská mikrobiologie speciální. Neptum, Brno, 2003.

Požadavky

Absolvování seminářů a praktických cvičení

Garant

doc. MUDr. Petr Hamal, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Petr Hamal, Ph.D.MUDr. Vojtěch Hanulík, Ph.D.