Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie 1 (MIK / ZUB12)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MIK / ZUB12 - Mikrobiologie 1, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vztah mikrobiologie k zubnímu lékařství. Charakteristika prokaryontů. Vnitřní struktury bakterií. Povrchové struktury bakterií. Spóry. Metabolismus bakterií. Bakteriální enzymy, faktory patogenity. Reprodukce a genetika bakterií. Patogenita a virulence. Exotoxiny a endotoxiny. Dezinfekce, sterilizace, asepse a antisepse v ordinaci zubního lékaře. Mechanismy účinku antibiotik. Vedlejší nežádoucí účinky. Problematika bakteriální rezistence. Antimikrobní přípravky - rozdělení. Jednotlivé antibiotické skupiny a jejich indikace v zubním lékařství. Charakteristika lokálních antibiotik, jejich indikace v praxi zubního lékaře. Základní principy antibiotické profylaxe v zubním lékařství. Antibiotická politika. Bakteriální antigeny. Přirozená odolnost dutiny ústní, možnosti jejího ovlivnění. Struktura, klasifikace a replikace virů. Antivirotika. Obecná mykologie. Antimykotika. Ekologie mikrobů v dutině ústní. Přirozená mikroflóra dutiny ústní a její závislost na podmínkách anatomických a fyziologických. Možné příznivé a patogenní vlivy mikroflóry dutiny ústní na lidský organismus. Endogenní infekce. Problematika nozokomiálních nákaz v souvislosti s praxí zubního lékaře. Přehled infekčních chorob dutiny ústní.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student bude schopen implementovat získané poznatky a dovednosti v diagnosticko-terapeutickém přístupu k pacientovi a ve vědecko-výzkumné činnosti.

Literatura

Votava, M., Broukal, Z., Vaněk, J. Lékařská mikrobiologie pro zubní lékaře. Brno: Neptun, 2007. ISBN 978-80-86850-03-0.Koukalová, D. Praktická cvičení z lékařské mikrobiologie I. VUP Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3395-0.Votava, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Brno: Neptun, 2005. ISBN 80-86850-00-5.

Požadavky

Absolvování všech praktických cvičení.

Garant

prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Petr Hamal, Ph.D.prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D.doc. MUDr. Dagmar Koukalová, CSc.doc. MUDr. Petr Hamal, Ph.D.Mgr. Vendula Pudová, Ph.D.MDDr. Lucie Svobodová