Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Normální anatomie 2 (NAN / VCB13)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NAN / VCB13 - Normální anatomie 2, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pokračování ve výuce a demonstracích systému dýchacího (horní a dolní cesty dýchací, plíce a pleura s mechanizmem dýchání), situs viscerum thoracis. Vylučovací systém s centrálním orgánem (ledvina) a vylučovacími cestami, pohlavní systém (pohlavní žlázy a vývodné pohlavní cesty), periferní nervový systém, autonomní nervový systém, centrální nervový systém, obaly, cévní zásobení, dutiny CNS a cirkulace liqoru. Popis smyslov ých orgánů.

Získané způsobilosti

Na podkladě absolvované výuky 1. semestru předmětů Biofyzika, Biologie a Chemie a zejména Anatomie 1. vzniknou předpoklady pro aplikaci dosavadních získaných poznatků do souvislosti s funkčními aplikaceni biofyzykálních, fyziologických a biochemických mechanizmů s vyústěním do možných klinických poruch. Schopnost dalšího rozvíjení tvůrčího řešení modelových situací vzniku orgánových a systematických postižení.Student bude po absolvování předmětu Anatomie 1 a 2 schopen teoretickou a praktickou znalost anatomie bezprostředně přenést do klinické praxe nutné pro absolvování všeobecného lékařství.

Literatura

Anatomický atlas - podle možností studentů. Čihák R. (opak). Anatomie 1., 2. a 3. Praha. Kos, J. a kol. (2014). Přehled topografické anatomie. Praha: Karolinum. Grim, M. a kol. Základy anatomie 4. Centrální nervový systém. Praha: Galén, 2014. ISBN 978-80-246-2802-8.Feneis, H., Dauber, W., Spitzer, G., Čihák, R., & Lemež, L. (1996). Anatomický obrazový slovník. Praha: Grada Publishing. Petrovický P. a kol. (1990). Anatomie s topografií a klinickými aplikacemi I.-III. Martin. Fotografický interaktivní atlas člověka. Interaktivní atlas řezů mozkem a povrchových struktur. Hudák, R., & Kachlík, D. (2013). Memorix anatomie. Praha: Triton. Neuroanatomie I - interaktivní učební text. Holibka, V. (opak). Obrazové předlohy k přednáškám z anatomie. Olomouc. Seichert, V. (1999). Topografická pitva. Praha: ISV. Grim, M. a kol. (2008). Základy anatomie 1-5. Praha.

Požadavky

Pochopení základů celovztažnosti stavby a základů funkce organizmu, od jeho základních složek až ke schopnosti vnímat jeho poruchy na bazi patologických a patofyziologických řetězců, vedoucích od poškození lokálních až k celoorganickým.Zápočet: 100% účast na praktických cvičeních, aktivní znalost látky kontrolovaná zkoušením na praktických cvičeních hodnocená známkou A - E. Udělení zápočtu z předmětu NAN VCB14.Zkouška: závěrečný test (min. 60% bodů) a ústní zkouška hodnocená známkou A - E. Seznam otázek je zveřejněn.

Garant

doc. MUDr. Stanislav Laichman, CSc.doc. RNDr. Petr Mlejnek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zdeňka Blažková, Ph.D.RNDr. Miroslav Kutal, CSc.doc. MUDr. Stanislav Laichman, CSc.doc. RNDr. Petr Mlejnek, Ph.D.Mgr. Zdeňka Blažková, Ph.D.MUDr. Vilém Bruk, MBAdoc. MUDr. Alžběta Holibková, CSc.MUDr. Miroslav HomzaMUDr. Kateřina Kikalová, Ph.D.RNDr. Miroslav Kutal, CSc.doc. MUDr. Stanislav Laichman, CSc.MUDr. Pavel Sedlák