Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neurology (NEU / VA012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NEU / VA012 - Neurology, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah oboru neurologie. Hraniční obory a průniky. Obecná neuroanatomie centrální a periferní nervové soustavy. Obecná neurofyziologie. Specifika neurologického diagnostického a terapeutického procesu.Cévní onemocnění nervové soustavy. Klasifikace a diagnostika, akutní a chronická terapie cévních onemocnění centrální nervové soustavy. Neurodegenerativní onemocnění nervové soustavy. Principy a mechanismy neurodegenerace. Neurodegenerativní onemocnění nervové soustavy, diagnostika a léčba neurodegenerativních onemocnění. Extrapyramidová onemocnění, diagnostika a léčba. Demence. Definice a klasifikace demencí a dalších kognitivních poruch. Diagnostika a diferenciální diagnostika demence. Léčba demence. Nervosvalová onemocnění. Onemocnění periferního motoneuronu. Diferenciální diagnostika nemocí periferních nervů a svalů. Polyneuritidy, polyneuropatie a postižení míšních kořenů. Dystrofinopatie a progresivní svalové dystrofie.Klinická neurofyziologie. Role neurofyziologických vyšetřovacích metod v komplexní diagnostice onemocnění nervové soustavy. Elektromyografie a její aplikace. Vyšetření evokovaných potenciálů a jejich klinický význam. Neuroimunologie a demyelinizační onemocnění nervové soustavy. Mechanismy vzniku demyelinizačních onemocnění. Roztroušená skleróza mozkomíšní: patofyziologie, průběh nemoci, diagnostika a diferenciální diagnostika roztroušené sklerózy. Infekční onemocnění nervové soustavy. Bakteriální infekce nervové soustavy, mozkový absces a tromboflebitis splavů. Virové infekce nervové soustavy. Specifické infekce nervové soustavy. HIV infekce nervové soustavy. Vývojová neurologie. Neurologické poruchy spjaté s vývojem CNS. Vrozené vývojové vady nervové soustavy. Dětská mozková obrna, lehká mozková dysfunkce. Autismus. Fakomatózy. Neurologické poruchy ve stáří. Fyziologické stárnutí centrální nervové soustavy a jeho poruchy. Nejčastější onemocnění nervové soustavy ve stáří. Poruchy chůze a pády ve stáří. Vertebrogenní onemocnění. Diagnostika, diferenciální diagnostika a terapie vertebrogenních syndromů. Epilepsie a epileptické syndromy. Diferenciální diagnostika epileptických a non-epileptických záchvatů. Psychogenní záchvaty a pseudozáchvaty. Role EEG v evaluaci epileptických onemocnění. Terapie epilepsií a epileptických syndromů. Léčba roztroušené sklerózy mozkomíšní. Bolesti hlavy. Klasifikace, diagnostika, diferenciální diagnostika a léčba bolestí hlavy.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se strukturou, funkcemi, strukturálními a funkčními poruchami centrální a periferní nervové soustavy. Studenti budou po absolvování schopni implementovat získané poznatky v diagnostice a terapii pacientů s neurologickým onemocněním.

Literatura

Wilkinson, I. and Lennox, G. Essential Neurology. Blackwell Publishing, 2010. ISBN 978-1-4051-1867-5.Clarke, C. et al. Neurology: A Queen Square Textbook. Blackwell Publishing Ltd., 2009. ISBN 978-1-405-13443-9.

Požadavky

100% attendance, credit, practical exam.

Garant

prof. MUDr. Petr Kaňovský, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Roman Herzig, Ph.D.prof. Ing. MUDr. Petr Hluštík, Ph.D.MUDr. Michaela Kaiserováprof. MUDr. Petr Kaňovský, CSc.prof. MUDr. Jan Mareš, Ph.D.MUDr. Kateřina Menšíkovádoc. MUDr. Daniel Šaňák, Ph.D.MUDr. Tomáš Veverka, Ph.D.