Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická onkologie (ONK / VC011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ONK / VC011 - Klinická onkologie, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vyšetřovací metody v onkologii a jejich interpretace. Komplexní terapie zhoubných nádorů, radioterapie a chemoterapie, současné možnosti a výhledy, základy strategie léčby nádorů. Klasifikace zhoubných nádorů, TNM systém, onkologické hlášení, sekundární prevence - problémy časné diagnostiky zhoubných nádorů. Základy radiobiologie, zdroje ionizačního záření pro teleterapii a brachyterapii s praktickými ukázkami a demonstrací přístrojové techniky. Plánování léčby zářením a radioterapeutické metody. Praktické ukázky radioterapie, postradiační reakce a její ošetřování. Radioterapie benigních onemocnění. ZN dělohy a děložního čípku, hlavy a krku, prostaty. Přehled a účinky protinádorové chemoterapie a hormonální terapie. Chemoterapie v léčbě ZN, nežádoucí účinky léčby, suportivní terapie, praktické ukázky plánování, přípravy a aplikace protinádorové chemoterapie. ZN vaječníků, tračníku, maligní lymfomy a lymfogranulom. Paliativní a symptomatická terapie v onkologii, problematika léčby bolesti. ZN CNS, diagnosticko-terapeutický přístup u nemocných s metastazujícím zhoubným nádorem s neznámým primárním ložiskem. Psychologické aspekty péče o nemocné se zhoubnými nádory. Informovanost nemocných, problematika "alternativní medicíny" u onkologických nemocných.

Získané způsobilosti

Student po absolvování bude schopen uplatňovat získané poznatky v diagnosticko-terapeutickém přístupu k nemocným se zhoubnými nádory.

Literatura

Petruželka, L., Konopásek, B. Klinická onkologie. Praha Karolinum, 2003. Klener, P. Klinická onkologie. Praha: Galén, 2002. Šlampa,P.,Petera,J., et al. Radiační onkologie. Macháček, J., Ćwiertka, K. Základy radiační a klinické onkologie. Vydavatelství UP Olomouc, 1996. ISBN 80-7067-661-2.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je l00 % účast na praktických cvičeních a aktivita studenta. Zkouška dle Studijního a zkušebního řádu UP.

Garant

prof. MUDr. Bohuslav Melichar, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Karel Cwiertka, Ph.D.MUDr. Hana KalábováMUDr. David Krahulík, Ph.D.prof. MUDr. Bohuslav Melichar, Ph.D.MUDr. Denisa VitáskováMUDr. David Vrána, Ph.D.MUDr. Michaela Zezulová