Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět ORL (ORL / VC011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORL / VC011 - ORL, Lékařská fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anatomie a fyziologie ucha, záněty a další patologické stavy, diagnostika a operační léčba v otologii; audiologie, základní audiometrické testy, diferenciální diagnostika percepční a převodní nedoslýchavosti; anatomie, fyziologie a onemocnění nosu, paranazálních dutin, jejich konvenční a endonazální chirurgie; anatomie, fyziologie a onemocnění faryngu, parafaryngeálních a retrofaryngeálních prostor; anatomie, fyziologie, onemocnění a vyšetření hrtanu, přímá a nepřímá laryngoskopie, komplexní přístup ke karcinomu laryngu; základy radiologického vyšetření temporální kosti a paranazálních dutin, možnosti ultrazvukové diagnostiky v ORL; akutní a život ohrožující stavy v ORL; diferenciální diagnostika vertiga a otoneurologických onemocnění; onemocnění velkých slinných žláz, diagnostika, léčba, histopatologie a chirurgie sialomů.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování výuky budou schopni uplatnit nabyté poznatky v diagnostice a terapii ORL chorob, a to na úrovni, potřebné pro praktické lékaře. Znají hranice a možnosti otorinolaryngologie jakož i indikace ke konziliárnímu ORL vyšetření. Dále zvládnou poskytnutí první lékařské pomoci u život ohrožujících ORL afekcí.

Literatura

Šuster, M. Otolaryngologia. 2. vydání Osveta, 1975. Hybášek, I. Ušní, nosní a krční lékařství. Praha: Galén, 1999. ISBN 80-7184-949-9.Čada, K. Základy otorhinolaryngologie. Brno: Masarykova univerzita, 1993. ISBN 80-210-0558-0.

Požadavky

100% účast na seminářích a praktickém cvičení

Garant

prof. MUDr. Ivo Stárek, CSc.

Vyučující

MUDr. Tomáš BakajMUDr. Martin BrožMUDr. Jan HeřmanMUDr. Faisal Hitari, Ph.D.MUDr. Zdeněk Hložek, Ph.D.MUDr. Jiří HozaMUDr. Jiří KučeraMUDr. Richard Salzman, Ph.D.prof. MUDr. Ivo Stárek, CSc.MUDr. Radan Vidura, Ph.D.